Vadbivalyok bukkantak fel a lakóövezetekben

vízibivaly
A vadon élő vízibivalyok fontos szerepet játszanak a környezeteük ökológiai egyensúlyának fenntartásában
Vágólapra másolva!
Az építkezések miatt jelentősen csökken a vadbivalyok élőhelye Hongkong legnagyobb szigetén, az állatok így arra kényszerülnek, hogy lakóövezetekben keressenek élelmet, ahol szögesdrótok és építkezési törmelékek sebesítik meg őket.
Vágólapra másolva!

Kritikusan fontos szerepet játszanak a sziget ökológiai egyensúlyában

A vad vízibivalyok (Bubalus arnee) szabadon kószálnak Lantau szigetén, mióta az 1970-es években magukra hagyták őket az inkább az ipari területeken munkát vállaló farmerek.

A környezetvédők szerint a bivalyok kritikus fontosságúak Lantau ökoszisztémájának fenntartásában,

mivel lelegelik a káros növényeket és folyamatosan trágyázzák a vizes élőhelyeket.

Ázsiai vízibivaly (Bubalus arnee) Forrás: Wikimedia Commons/Dr. Raju Kasambe

A bivalyok jelenlétének köszönhetően a viruló vízi növényzet és a mikroorganizmusok kiszűrik a Lantau folyóiban lévő szennyeződést még azelőtt, hogy azok elérnék a tengert.

A helyi lakosok szerint az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá vált a bivalyokkal való találkozás: az állatok élelmet keresve feltűnnek a magánkertekben, néha az emberekre is rárontanak.

A vadon élő vízibivalyok fontos szerepet játszanak a környezeteük ökológiai egyensúlyának fenntartásában Forrás: Wikimedia Commons/NejibAhmed

Egyes feldühödött lakosok szerint a bivalyok ritkítására van szükség.

Az állatvédők becslései alapján a vadon élő vízibivalyok száma száz fölött van, de azt nem tudják pontosan, ez hogyan viszonyul a korábbi egyedszámhoz.

A bivalyok áttelepítésén gondolkodik a kormányzat

A kormány mezőgazdasági, halászati és állatvédelmi minisztériumának közlése szerint az állomány kézben tartása érdekében a sterilizálásra és az áttelepítésre fókuszálnak. A földterületek szűkössége miatt a sűrűn lakott Hongkong a világ legdrágább ingatlanpiacává vált.

Hong Kong és környéke az egyik legnagyobb népsűrűségű terület Ázsiában Forrás: https://www.theguardian.com/travel/2018/oct/01/hong-kong-best-views-the-peak-harbour-penthouse-victoria-park

Az építkezések jövedelmező vállalkozásokká váltak, de egyre több hulladékot is termelnek.

Az éles törmelékek, mint a törött csempék, nagy veszélyt jelentenek az állatok számára, az ezek okozta mély sebeik elfertőződhetnek és vonzzák a lárvákat is.

Látkép a Hong Konghoz tartozó Lantau szigetéről Forrás: Hong Kong Tourism Board

A bivalyoknak 12 éve önkéntesen gondját viselő Leung Siuva állatvédő úgy véli, a kormánynak nagyobb figyelmet kellene fordítania az építkezések során keletkező törmelékek kezelésére és a vizes élőhelyek védelmére.

(Forrás: MTI/Reuters)