Fél évvel az első expedíció után elindította az első teljes értékű űrmisszióját Elon Musk high-tech vállalkozó SpaceX magán űrhajózási társasága. A Crew Dragon fedélzetén négy űrhajós utazik, akik a Nemzetközi Űrállomásra tartanak.

A NASA Cape Canaveral-i űrközpontjából 19:27-kor (közép-európai idő szerint hétfőn 01:27-kor) indított űrhajó startját élő közvetítésben mutatta az amerikai űrkutatási hivatal.

A kilövés pillanataForrás: AFP/2020 Getty Images/Red Huber

A Crew Dragont magasba emelő Falcon 9-es rakéta első fokozata egy perc repülés után a terveknek megfelelően, a már megszokott módon levált és visszatért egy úszó platformra. Az űrhajó - fedélzetén három amerikai és egy japán űrhajóssal, Michael Hopkinsszal, Victor Gloverrel és Shannon Walkerrel, valamint a japán Szoicsi Nogucsival - előreláthatólag 27 óra repülés után dokkolhat majd a Föld körül mintegy 400 kilométer magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáson, ahol jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik.

Az űrhajósok: Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker, valamint Szoicsi NogucsiForrás: AFP/2020 Getty Images/Red Huber

A SpaceX új űrkapszulája idén májusban indult először az űrbe két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók "nyugdíjazása" óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.