Meglepetésnek szánták: csirkét főztek a Yellowstone hőforrásában

A Yellowstone Nemzeti Park egyik hőforrása, Devil's pot
Vágólapra másolva!
Bár elődeink jobb alternatíva híján gyakran használtak forró vízforrásokat az ételek megfőzéséhez, manapság ez a gyakorlat nem véletlenül kopott ki a köztudatból. Ennek nyomán talán azt gondolhatnánk, hogy magától értetődő, hogy ha kirándulni indulunk egy nemzeti parkba, akkor a csirkét már eleve főzve visszük magunkkal a szendvicsekbe csomagolva. Egy közelmúltban történt eset azonban megcáfolta ezt.
Vágólapra másolva!

Egy turistákból álló csoport nemrég a Yellowstone Nemzeti Parkba látogatott és őrült ötlete támadt: megpróbált csirkét főzni az egyik hőforrásban. Bár az elvetemült szakácsok felkészülten érkeztek, mégsem tudták igazán jól kivitelezni a merész tervet.

A két unokatestvér, az egyikük szomszédja és családjuk egy napos utazásra indult a Yellowston Park egyik távolabbi területére, a Shoshone Gejzír-medencébe, ahol kenuzással és túrázással töltötték az időt.

A Yellowstone területén több hőforrást is találhatunk Forrás: National Park Service

– mondta Linda Veress, a park szóvivője a ZMEScience online tudományos portálnak.

A három férfi valóban nagy edényeket cipelt: azt tervezték, hogy különleges módon „készítenek el" egy ételt maguknak, a barátaiknak és a családtagjaiknak a Shoshone Geyser-medence geotermikus forrásaiban.

Tettek azért néhány óvintézkedést is a szennyezés korlátozására:

a két megfőzni tervezett csirkét zsákvászonba és sütőzacskókba csomagolták, mielőtt a forró forrásba dobták azokat.

A vadőrök azonban elkapták őket, mielőtt kipróbálhatták volna a főztük gyümölcsét. Amikor rájuk találtak, a férfiak megpróbálták kimagyarázni a helyzet, ám nem jártak sikerrel. A hatóság a helyzet értékelése után a szakácsokat pénzbírsággal sújtotta, kitiltotta őket a parkból, illetve egy éjszakányi börtönbüntetésre ítélte őket.

A Yellowstone Nemzeti Park egyik hőforrása, a Devil's pot Forrás: AFP/PNS/Guido Alberto Rossi

Talán nem meglepő, de az általuk elkövetett tett több szempontból is illegális.

Először is tiltott a Yellowstone-ban és sok más nemzeti parkban is elhagyni a kijelölt turistaösvényeket, másrészt a hőforrásokba szigorúan tilos bármit is beledobni. Utóbbi intézkedésnek több oka is van: veszélyes, mivel minden esetlegesen, a bőrünket érő vízcsepp súlyos, esetleg életveszélyes égési sérüléseket okozhat, miközben szennyezi a Föld egyik legtisztább és legegyedibb környezeti kincsét.

– mutatott rá Linda Veress. – Általában olyan ként és kloridot tartalmaznak, amelyek rossz szagúak, rossz ízűek, és nem tesznek jót az egészségnek.

Megemlített azonban egy helyi legendát, amely szerint egy horgász fogott egy halat a parkban, majd egy közeli forrásban megfőzte anélkül, hogy levette volna róla a horgot. Ennek történetét megemlítette Henry J. Winser az 1883-as, turistáknak szóló útmutatójában. Talán a most kézre kerített férfiak is innen vették az elvetemült ötletet.