A becsült leütési ár több mint tízszereséért, 1,7 millió euróért kelt el egy szerdai párizsi árverésen Leonardo da Vinci legjobb tanítványának egy ritka festménye.

Fogalma sem volt a tulajdonosnak, hogy milyen kincs birtokosa

A Salai (Kisördög) becenéven ismert festő, Gian Giacomo Caprotti (1480-1524) Bűnbánó Magdolna című festményét az Artcurial francia aukciósház árverezte el. A 65-ször 50 centiméteres, fatáblára festett kép alkotóját és értékét eddigi tulajdonosa korábban nem is ismerte.

A mester, Leonardo ceruzaportréja legjobb tanítványáról, a "Kisördögről"Forrás: Wikimedia Commons/A.E.Popham

A 15. századi lombard festészet szakértője, Cristina Geddo állapította meg, hogy minden bizonnyal

Leonardo legjobb tanítványának és legközelebbi munkatársának, Salainak a műve.

Az 1515 és 1520 körüli években festett táblakép jó állapotban maradt fenn, művészettörténészek azzal számoltak, hogy a párizsi árverésen 100-150 ezer euró (36,6-55 millió forint) között lesz a leütési ár.

Gian Giacomo Caprotti egyik híres festménye "A világ megváltója" Leonardo stílusában megfestett képForrás: Wikimedia Commons/Gian Giacomo Caprotti

Az aukción heves licitálás folyt telefonon, végül adókkal, jutalékokkal együtt 1,745 millió euróért kelt el a festményt.

Ő volt Leonardo legtehetségesebb tanítványa

Gian Giacomo Caprotti tízévesen került Leonardo műtermébe és az ott eltöltött 25 év alatt mindenki másnál jobban elsajátította a reneszánsz polihisztor kifinomult festési technikáját.

Leonardo da Vinci a reneszánsz és az egyetemes művészettörténet egyik legsokoldalúbb művésze voltForrás: Biography

Salai Leonardo több festményéhez is modellt állt és számos rajzán is szerepel.

Caprottitól négy vagy öt saját alkotás maradt fenn, köztük a Megváltó Krisztus, amely egy milánói múzeumban, a Pinacoteca Ambrosianában található, a többi magántulajdonban van.

(Forrás: MTI/AFP)