Meglepő középkori maradványokra bukkantak egy litván tó mélyén

Litvánia, tó, maradványok
A csontváz és a tárgyak meglepően jó álapotban őrződtek meg
Vágólapra másolva!
Több mint ötszáz évvel ezelőtt egy középkori katona meghalt és valahogy egy litván tó mélyére került, majd évszázadokig rejtőzött a sáros föld alatt. Most azonban régészek bukkantak az elmerült maradványokra, de még ennél is többre.
Vágólapra másolva!

A kelet-litvániai Asveja-tónál található régi Dubingiai-híd víz alatti ellenőrzése során ritka leletet fedeztek fel a szakemberek mintegy kilenc méteres mélységben. Az ország leghosszabb fahídja még 1934-ben épült, és a rossz állapotban lévő gerendáit idén cserélik fémoszlopokra.

A csontváz és a tárgyak meglepően jó álapotban őrződtek meg Forrás: A. Matiukas

– mondta Elena Pranckėnaitė, a litvániai Klaipedai Klaipeda Egyetem régésze a Balti Hírszolgálatnak (BNS), amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – A vízáramlás valószínűleg üledéket rakott le, amelyek idővel lefedték a maradványokat.

A litvániai Vilniusi Egyetem orvostudományi karának tudósai megvizsgálták a maradványokat, és arra jutottak, hogy az illető férfi volt és a 16. században halt meg, de arra még nem derült fény, hogy miért.

Ám a test közelében, a tó mélyéről előkerült fegyverek és egyéb tárgyak arra utalnak, hogy az illető katona lehetett.

A szakemberek korábban már az egész régióban találtak a háborúkhoz kapcsolható, emberi temetkezéseket, de ez az első alkalom, hogy a víz alatt fedeztek fel egy középkori katonát Litvániában.

A búvárok az Asveja-tónál található régi Dubingiai-híd víz alatti ellenőrzése során találták a ritka leletet Forrás: G. Krakauskas

– mutatott rá Pranckėnaitė. – Ennek eredete a 16. vagy a 17. századra nyúlik vissza, körülbelül pont akkorra, amikor a középkori katona meghalhatott.

A férfi maradványainak felfedezése nagy meglepetéssel szolgált a kutatóknak, de ugyanolyan

meghökkentőnek bizonyult a csontváz és a műtárgyak figyelemre méltóan jó állapotban való megőrződése.

A búvárok a felszínre hoztak egy pár sarkantyús bőrcsizmát, egy bőrövet csattal és kettő, famarkolatú kést, valamint egy kardot.

A Litván Nemzeti Múzeum régészeinek, antropológusainak és történészeinek egy csoportja most a tárgyak konzerválásán és értelmezésén dolgozik.