Űrsétával készítik elő az ISS-en az orosz Nauka modul jövő évi érkezését

A Nauka modul illusztrációja
Vágólapra másolva!
Többórás űrsétát kezdett szerdán a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének két orosz tagja, hogy az űrállomás külső felületén megkezdjék a jövőre érkező Nauka kutatómodul fogadásához szükséges szerelési munkákat - közölte a Roszkoszmosz orosz űripari vállalat.
Vágólapra másolva!

Szergej Rizskov, az ISS jelenlegi parancsnoka és Szergej Kudj-Szvercskov űrsétáját mintegy öt és fél órára tervezték, de előtte még több mint két órát kellett eltölteniük a Poiszk modul zsilipkamrájának ellenőrzésével, miután a 11 éves modult az űrhajósok még sohasem használták arra, hogy azon keresztül lépjnek ki a világűrbe.

A Nauka fogadásának előkészítésére a tervek szerint mintegy tíz űrsétára lesz szükség. Továbbá le kell majd kapcsolni az ISS-ről és egy teherűrhajó segítségével "el kell süllyeszteni" a Föld légkörében a régi Pirsz modult, hogy helyet csináljanak neki.

A régóta várt, 22 tonnás és 13 méter hosszú többcélú kutatómodul egyebek mellett lehetővé teszi majd, hogy a kutatómunka egyes feladatait az űrhajósok az űrállomáson belülről végezhessék el.

A Nauka modul illusztrációja Forrás: Wikimedia Commons

Az október közepe óta fent dolgozó háromtagú legénység harmadik tagja, Kate Rubins mellett kedd óta további négy űrhajós tartózkodik az ISS-en: Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai asztronauták, illetve japán kollégájuk, Nogucsi Szoicsi. Ők négyen a SpaceX magán társaság űrhajójának, a Crew Dragonnak az első üzemszerűen indított járatával érkeztek a Föld fölött mintegy 400 kilométerrel lebegő űrállomásra.

(MTI/dpa/AP)