Az óceán mókás akrobatája, a tengeri vidra - videóval

tengeri vidra
Tengeri vidra a kicsinyével. Szinte az egész életüket a vízben töltik
Vágólapra másolva!
Nem csak tündéri az alvástechnikájuk, de igen gondos szülőknek is számítanak a tengeri vidrák.
Vágólapra másolva!

Nagyon gondos szülők, hínárba pólyálják a kicsinyeiket

A tengeri vidrák (Enhydra lutris) Oroszország és Alaszka Csendes-óceán partvidéke mentén, illetve Közép-Kalifornia partjainál élnek. A Csendes-óceán partvidékének hatalmas hínár erdeit lakják,

életük legnagyobb részét is a tengerben töltik,

a víz felszínén hanyatt fekve alszanak, ott rendezgetik magukat, így táplálkoznak, és a tengerben hozzák világra kicsinyüket.

Tengeri vidra a kicsinyével. Szinte az egész életüket a vízben töltik Forrás: YouTube

A tengeri vidrák nagyon gondos szülők.

Míg sok állat tavasszal hozza világra kicsinyeit, a vidrák télen ellenek és a tengeren.

A kölykök 3-4 hónapos korukig nem tudnak úszni, merülni, ezért a vízen hanyatt fekvő anyjuk mellkasán töltik ezt az időszakot, amint az alább beágyazott videón is látható.

A vidra mama így szárazon és biztonságban tartja kicsinyét, amikor pedig elmegy táplálékot szerezni hínárba bugyolálja a kölyköt, hogy ne sodorja el a víz.

Ők rendelkeznek az állatvilág legsűrűbb bundájával

Amikor eljön az alvás ideje, vagy hínárba csomagolják magukat és így horgonyoznak le, vagy pedig megfogják egymás mancsát, nehogy elsodorja őket egymástól a víz.

A tengeri vidrák (Enhydra Lutris) kézen fogva alszanak, nehogy elsodorja őket egymástól a víz. Forrás: http://www.bbc.com/earth/story/20150428-weird-ways-animals-sleep

Tavasszal, amikor bőséges a táplálék, a fiatal vidrák felnőtt bundát növesztenek.

Az állatvilág legsűrűbb szőrzete az övék, 140 ezer szőrszál négyzetcentiméterenként.

Víztaszító a szőrméjük, úszóhártyás lábuk van és több, mint 90 méter mélységig képesek lemerülni egyetlen lélegzetvétellel. A merülés előtt beszippantott levegőt akár 5 perig is vissza tudják tartani.

Eszközt használnak a kagylóhéj feltöréséhez

Eltérően a többi tengeri emlőstől a tengeri vidráknak nincs bőr alatt zsírrétegük, csak a szőrzetük tartja melegen őket, melyet éppen ezért mindig rendben kell tartaniuk,

mert a szennyeződés veszélyezteti a szőrzetük vízállóságát,

valamint csökkenti a felhajtóerejüket is. Két rétegű a bundájuk, az egyik a belső szigetelő réteg, a másik pedig az azt védő vízálló védőszőr.

A vidra az egyetlen olyan tengeri emlős, amely a mellső mancsaival fogja meg a halat. Eszközt is használnak, a zsákmányolt héjas puhatestűek páncélját kővel törik fel sajátos módszerrel: a követ a mellkasukra helyezik, és ahhoz ütögetik a feltörendő táplálékot.

A fiatal kölykök az anyjuk hasán utaznak Forrás: Focusing on Wildlife

Nem csak a nyílt vízen, a fogságban tartott tengeri vidráknál is megfigyelhető a mancsfogásos viselkedés, amint ez a második videón látható, mely a kanadai Vancouver Akváriumban lett felvéve.