Tudja-e, hogy miért alszik néhány állat olyan sokat?

alvás
Az állatok is nagyon aranyosan tudnak aludni
Vágólapra másolva!
Tipikus kép, amikor kutyánk alszik a nappali szőnyegén vagy a napon sütkérezve, legyen reggel, délelőtt vagy délután. A természetfilmekben a rozmárféléket is szinte mindig szundikálva láthatjuk és az oroszlánok is gyakran terpeszkednek ásítozva a Serengeti füves szavannáján, de a víziló is a legtöbbször békésen szunyókál egy sártócsa közepén. Ezeket az álmos jeleneteket látva érdemes elgondolkodni: vajon ezek az emlősök miért alszanak jóval többet, mint mi, emberek? Vagy valójában nekünk is több alvásra lenne szükségünk? Ezekre a kérdésekre kereste a választ egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

A tanulást és az emlékezetet szolgálja

Bár az alvás mennyiségének és minőségének kérdését a kutatók az elmúlt évtizedekben folyamatosan tanulmányozták, mégis ez az egyik legnagyobb rejtély, amelyre a modern tudománynak még nem sikerült teljesen egzakt választ adnia.

Néhány állatot semmi sem zavarhatja meg az alvásban Forrás: Bükki Nemzeti Park

– mondta Dr. David Raizen, a Pennsylvaniai Egyetem Perelmani Orvostudományi Egyetemének neurológiai docense a LiveScience online tudományos portálnak.

A szakember szerint a tudósok összefüggéseket állapítottak meg az alvás és az állati funkciók között, tehát

az alvás bizonyos fajtái növelhetik a lelki ellenálló képességét a betegségek leküzdéséhez vagy egyes emlékek rögzítésére.

Az állatok nagyon aranyosan tudnak aludni Forrás: pexels.com

Ezek az asszociációk azonban nem feltétlenül írják le az alvás végső célját, és félrevezetőek lehetnek.

– mutatott rá Raizen. – Pedig az alvás több megközelítésben a tanulást és az emlékezetet szolgálja.

Ezt a tézist erősítette meg egy 2017-es, a PLOS One tudományos szaklapban publikált tanulmány is, amely szerint bár az elefántok átlagosan csak két órát alszanak éjszakánként, de jól tudjuk, hogy különösen intelligens állatok, amelyek emlékezőképessége is páratlan.

Elengedhetetlen része az életünknek

Az alvásmennyiségek ezen különbségét az alvás egyik alapvető funkciója elleni érvekhez lehet használni a kutatások szerint. Raizen és kollégái ezért feltették a kérdést: hogyan lehet olyan fontos az alvás, ha egy olyan állatnak, mint egy elefánt tökéletesen elegendő a mindössze két óra, miközben egy átlagembernek ennek körülbelül a négyszeresére van szüksége?

Alvó oroszlánfóka Forrás: Pablo Juarbe Martinez

– magyarázta a neurológus. – Az alvás jelenségét ugyanis minden, a tudomány által valaha is tanulmányozott állatnál megfigyelték.

Más tanulmányok azt is bizonyították, hogy a különféle állatok elkezdik testi-lelki betegségek tüneteit mutatni, ha folyamatosan alváshiányosak. Ez is arra utal, hogy az alvás elengedhetetlen része az életünknek.

Ha azonban elengedhetetlen, akkor miért nem mindig a mennyiség a döntő szempont, és miért akad annyi különbség például a szoros rokonságban álló fajok között?

Az elefántoknak mindössze két órányi alvás is bőven elegendő Forrás-képillusztráció: WWF

A kérdés egyik lehetséges válaszalternatíváját a Nature tudományos szaklap 2005-ös tanulmánya sugallja, amely szerint az emlősök alvása összefügghet a testmérettel és az étrenddel.

Az emlősök alvásával kapcsolatos kutatások során a tudósok azt figyelték meg, hogy a kevesebb alvás korrelál a nagyobb testmérettel, és ez a korreláció erősebb és szélsőségesebb a növényevők, mint a húsevők között.

Ennek a tudósok szerint az lehet az oka, hogy minél nagyobb egy állat, annál több kalóriára van szüksége, és annál több időre van szüksége az étkezéshez. A növényevők általában sokkal kisebb kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak, mint a húsevők, ezért sokkal nagyobb mennyiséggel táplálkoznak. Ez részben magyarázza, hogy egy elefánt miért csak napi kettő órát alszik.

A szükséges alvásmennyiség elég relatív

A kérdés azonban ezzel még sincs tökéletesen tisztázva. Az alvás tudománya nem csak bonyolultnak látszik, de a vadállatoknál nehezen is mérhető, és még kevésbé értelmezhető.

Mindenkinek más és más alvásmennyiségre van szüksége Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

– érvelt Raizen. – Az, hogy egy házimacska napi tizennyolc órát alszik, még nem jelenti azt, hogy ennyire is van szüksége a tökéletes "működéshez".

Hozzátette: néha az alvás valószínűleg kényelmi kérdés az állatok számára, amire akkor van szükség, amikor az élőlény számára valamiért nem biztonságos a szabadban tartózkodás (ezt leginkább háziállatoknál figyelhetjük meg), vagy amikor nem jutott számára elegendő táplálékhoz, vagy egyszerűen csak azért, mert nincs más teendője.

És ami az emberek alvásmennyiségét illeti?

Raizen szerint az a legfontosabb, hogy hallgassunk a testünkre és mindig próbáljunk meg annyit aludni, amennyire szükségünk van. Ez a legtöbb ember számára körülbelül nyolc óra, de lehet, hogy csak öt vagy épp tizenegy.