Ennek a hazai helynek geológiájával, növény- és állatvilágával több száz tudományos publikáció foglalkozott, amelyek mind a természetvédelmi oltalom alá helyezését támasztották alá. A természeti értékek európai szintű elismerésére 2003-ban került sor: az Európa Tanács a védett természeti területek Európa Diplomáját adományozta a félszigetnek. De hol járunk és milyen megőrzési munkákat végeznek itt jelenleg a természetvédelmi szakemberek?

Európában egyedülálló képződményeknek számítanak

Az említett félsziget természetesen a Balaton parti Tihany, amely természeti értékei közül elsősorban a geológiai látnivalók, valamint a táj megkapóan változatos formái egész évben vonzzák a látogatókat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájékoztatása szerint megannyi erdővel, szőlővel borított hegykúp és domb között még két sajátos tó is fűszerezi a látványt. Ahogy arra a nemzeti park szakemberei rámutattak: a Tihanyi-félsziget hévforrás-kúpjai Európában egyedülálló képződményeknek számítanak: sz utóvulkáni működés hatására feltörő hévforrások vizéből kicsapódott az oldott mész, a kova, és kőzetté válva forráskúpként rakódott le.

Európában egyedülálló képződmények a Tihanyi-félsziget hévforrás-kúpjaiForrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A félszigeten száznál is több különleges alakú és belső szerkezetű sziklaképződmény maradt fenn: ezek közül a legnagyobb az Aranyház, amely a rajta lévő sárga zuzmóról kapta a nevét.

Nem véletlen, hogy az Európa Tanács a védett természeti területek Európa Diplomáját adományozta 2003-ban a félszigetnek.

Így növelik a víz oxigéntartalmát és javítják a vízminőséget

Jelenleg őszi munkákat végeznek a természetvédelmi szakemberek az Európa Diplomás tihanyi terület hévforrás-kúpokon. Ahogy az a nemzeti park közösségi oldalán közzétett képekből jól látszik: a cserjék visszavágása közben szebbnél-szebb sziklaformációk bukkannak elő.

A Külső- és a Belső-tónál is dolgoznak a természetvédelmi szakemberekForrás: Jeki Gabriella

Ezt a feladatot időről-időre ismét elvégezzük, részben azért, hogy az európai hírű geológiai nevezetesség megcsodálható maradjon – tájékoztatott Vers József, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kelet-Veszprém Tájegységének tájegységvezetője. – Másrészt az értékes kőzettömbökön, azok repedéseiben élő különleges növénytársulás, a fehér varjúhájas sziklahasadék növényzet, megmaradását is ezzel a munkával segítjük elő.

Hozzátette: hínártelepítést kezdtek meg a tihanyi Belső-tavon, hogy a tó rendkívül rossz vízminőségén a természetes folyamatok segítségével javítsanak.

A Külső-tó gazdag hínárnövényzetéből egy speciális géppel jelentős mennyiséget termelnek ki, amit aztán a Belső-tóban helyeznek el.

Reményeik szerint a hínárnövények ott megtelepedve lassanként növelni tudják a víz oxigéntartalmát, és csökkentik a mostanáig gyakran súlyos virágzásokat produkáló algatömeg számára felvehető tápanyag mennyiségét.