Száz gömbölyűfejű és palackorrú delfin vetődött partra és pusztult el a távoli Chatham-szigeteken, Új-Zéland keleti partjaitól nagyjából 800 kilométerre - közölték szerdán a hatóságok.

Legtöbbjük még a hétvégén vetődött partra, a mentőegységek munkáját nehezítette, hogy a szigetek mindentől távol vannak.

A környezetvédelmi hatóság (DOC) közlése szerint 97 gömbölyűfejű delfin és három palackorrú delfin pusztult el a partra vetődés következtében.

A mentőegységeket vasárnap értesítették az esetről.

Akkor már csak 26 delfin volt életben, többségük nagyon gyengének tűnt. Őket elaltatták a kegyetlen tengeri körülmények miatt és mivel szinte biztosan nagy fehér cápák várták őket odakint, amelyeket egy ilyen tömeges partra vetődés mindig a környékre vonz - mondta Jemma Welch, a DOC szakértője.

Elpusztult delfinek a Catham-szigetekenForrás: AFP/-

A tömeges partra vetődések meglehetősen gyakoriak a Catham-szigeteken, 1918-ban egyetlen ilyen eset során mintegy ezer állat pusztult el. Egyelőre a tengerbiológusok nem tudják, pontosan mi idézi elő ezeket.

Szeptember végén több száz delfin pusztult el Ausztrália partjainak sekély vizeiben a világ egyik legnagyobb tömeges delfinpusztulása során.