A háziméhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtószer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók.

Ezek a vegyületek is felelősek a kaptárok elnéptelenedéséért

A kanadai Waterloo Egyetem szakemberei egy olyan környezetbarát és teljesen automatizált technológiát dolgoztak ki, amely kivonja a piretroidokat a mézből - olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon.

A méhek pusztulásában illetve a kaptár elnéptelenedésben a rovarirtószerek is komoly szerepet játszanakForrás: Stvorecz Adrián

A piretroidok a rovarölőszerek azon két fő csoportjának egyikét alkotják, amelyek hozzájárulnak a méheket veszélyeztető úgynevezett elnéptelenedés szindrómához, amikor egy méhkolóniában

a dolgozók hirtelen eltűnnek, magára hagyva és ezzel pusztulásra ítélve a királynőt

valamint a többi méhet. A kanadai szakemberek szilárd fázisú mikroextrakciót (SPME) alkalmazva vonják ki a piretroidokat a mézből, azt vizsgálva, hogy a szerves vegyületek szintje nem haladja-e meg az emberre nézve biztonságos értéket.

A cél a veszélyes rovairtószerek használatának feltérképezése

A mézvizsgálat továbbá segít feltérképezni, hogy hol és milyen mennyiségben használnak piretroidokat.

Kémiai tulajdonságaik miatt a piretroidokat hagyományosan nehéz kivonni.

"Egy kis mennyiségű alkohol hozzáadásával feloldjuk, mielőtt az automata SPME rendszerrel kivonjuk az anyagot" - magyarázta Janusz Pawliszyn, az egyetem munkatársa.

A méhpusztulás egyre több országban jelentkezikForrás: Rostichep

A gazdák közvetlenül a növényekre permetezik a rovarölőket.

Ezek neurotoxinok, amelyek befolyásolják az agy és az idegek működését, bénulást és halált előidézve a rovaroknál.

"Reményeik szerint ez a nagyon egyszerű módszer segíteni fogja a hatóságokat annak feltárásában, hogy hol alkalmazzák veszélyes mennyiségben ezeket a rovarirtókat és végső soron segít megóvni a méhpopulációkat" - mondta Pawliszyn.

Létfontosságú a jelenlétükForrás: Getty Images

A kutatók által megvizsgált mézek közül azokban, amelyekben kimutattak piretroidokat, mind megengedett mértékben tartalmazták a vegyületet.

(Forrás: MTI)