A súlytalanságban való hosszabb tartózkodás hatására megnő az űrhajósok stresszszintje a vérvizsgálatok szerint. Vérükben egy bizonyos DNS-részecske, a cfDNS koncentrációja megemelkedik - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A szakértők a NASA egy asztronautája, Scott Kelly vérét vizsgálták meg a nemzetközi Űrállomáson (ISS) végzett bevetése előtt, alatt és közben, majd összehasonlították a Földön tartózkodó ikertestvére vérével - mondta el Daniela Bezdan, a Tübingeni Egyetemi Klinika kutatója.
Az 1964-ben született Mark és Scott Kelly számos vizsgálatban vett már részt, mindketten jártak már párszor a világűrben.
A kutatók remélik, hogy a vizsgálat segítségével fejlődhet az asztronauták orvosi felügyelete az űrutazások során. 

Kelly az ISS fedélzeténForrás: NASA


A sejtváltozásokat a jövőben az űrhajók fedélzetén is elemezhetik vérmarkerek segítségével - fejtette ki Beznan. A csillagászokat ezért vérvételre is kiképezik.
A mintákat kapszulákban lehetne leküldeni az ISS-ről a Földre, hogy laborokban alaposabban kielemezzék. Ezt a módszert is tesztelték már az ikerkísérlet során.
A kutatási eredmények segíthetnek olyan lehetséges gyógyszerek és kezelési terápiák kidolgozásában, amelyeket hosszabb utazások, például a Marsra tartó missziók során lehetne alkalmazni.
A tübingeni tudósok vezetésével végzett vizsgálat egy 20 szakcikkből álló űrkutatási projekt részeként készült, a cikkek a Cell Press kiadó különböző tudományos lapjaiban jelentek meg.

(Forrás: MTI)