A daganat és annak kezelése is járhat fájdalommal

rákbetegség
Nemzetközi felmérések mutatják, hogy a rosszindulatú daganattól szenvedő páciensek egyharmada él tartós, kezeletlen fájdalommal. Sajnos ez az arány a betegség estleges végstádiumához közelítve csak növekszik, megközelítheti a 70-75%-ot is, holott az, hogy egy páciens rákos, nem jelenti azt, hogy állandó fájdalommal kellene élnie.
Vágólapra másolva!
A daganatos betegséggel együtt járó fájdalmak nem csak magából a daganatból, hanem annak kezeléséből is következhetnek, és kezelésük sokszor meglehetősen összetett. Célokról és lehetőségekről beszélt dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos.
Vágólapra másolva!

A fájdalom szubjektív érzés

A daganatos betegségek a vezető halálokok közé tartoznak világszerte, és a felmérések szerint a betegek jelentős része megél ezzel járó fájdalmat is. A WHO adatai szerint a kezelés alatt álló betegek 55 %-a, az előrehaladott, áttétes vagy végstádiumú betegek 66 %-a számol be fájdalomról. Éppen ezért van nagy jelentősége az onkológiai fájdalomcsillapításnak, amelynek célja az életminőség javítása.

- A fájdalomnak már a megítélése sem egyértelmű, hiszen ez nem csak a beteg fizikai állapotától függ, de a pszichés státusza éppúgy befolyásolja, mint akár a szociális háttere, a környezete. A mérték meghatározására használatos lehet például egy 0-tól 10-ig terjedő számskála, ahol a betegnek magának kell elhelyeznie a fájdalma mértékét. A 10-es már egy nagyon erős, elviselhetetlen fájdalomra utaló érték, amelyet kórházban lehet kezelni, de az enyhébb esetekben más módon is lehet segíteni a páciensnek – ismerteti dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont belgyógyásza, klinikai onkológus, palliatív orvos.

- Első sorban azt kell eldöntenünk, akut vagy krónikus fájdalomról van-e szó, hiszen az első esetben erős gyógyszerekkel, vénás injekcióval viszonylag gyorsan, egyszerűen csökkenthető a szenvedés.

A második eset már sokkal összetettebb kezelést igényel és természetesen azt is ki kell deríteni, nem áll-e a daganatos betegségen kívül más, kezelést igénylő probléma a krónikus fájdalom mögött, mint például akár egy törés, egy bélelzáródás vagy más károsodás.

Nemzetközi felmérések mutatják, hogy a rosszindulatú daganattól szenvedő páciensek egyharmada él tartós, kezeletlen fájdalommal. Sajnos ez az arány a betegség estleges végstádiumához közelítve csak növekszik, megközelítheti a 70-75%-ot is, holott az, hogy egy páciens rákos, nem jelenti azt, hogy állandó fájdalommal kellene élnie. Forrás: https://www.fajdalomkozpont.hu/onkologia

A daganat és a kezelés is oka lehet a fájdalomnak

- Daganat okozta fájdalom

Amikor maga a daganat okozza a fájdalmat, az elsősorban a csontot érintő problémákra vezethető vissza. Előfordul, hogy csontdaganat miatt jelentkezik a fájdalom, de ennél gyakoribb, hogy az elsődleges, például a prosztatában, a tüdőben, az emlőben jelentkező daganat okozza a csontáttétet, ami végül a fájdalom forrásává válik. Ezen kívül közvetlen fájdalommal jár, ha a lágyrészekben jelentkezik daganat, ha a nyálkahártyákat vagy a csonthártyát érinti a betegség, vagy ha a daganat idegeket nyom az elhelyezkedése okán.

- Daganat kezelése okozta fájdalom

A valóságnak megfelelően tudni kell, hogy minden onkológiai kezelés fájdalommal járhat, bár ennek megélése – mint a fájdalomnak általában – szubjektív. A sugárkezelés után sajnos gyakori a hegesedési folyamat, ami az idegeket érintve fájdalmas. A kemoterápiát követően úgynevezett poli-neuropátia alakulhat ki, ami nehezen megfogható, égő, bizsergő fájdalmat okoz több ideg károsodása miatt. Ha sebészileg távolítják el a daganatot, előfordulhat az idegek sérülése, átvágása, ami szintén fájdalmat eredményezhet, ahogyan a végtag eltávolítása utáni úgynevezett fantomfájdalommal is meg kell küzdeni.

Forrás: Thinkstock

Mi lehet az onkológiai fájdalomcsillapítás célja?

- Feltétlen célunk, hogy a betegek bízhassanak abban, hogy lehet rajtuk segíteni, jelentős fájdalmaik enyhítőek, életminőségük érdemben javulhat

– hangsúlyozza Pádi doktornő. – Ha „csak" annyit el tudunk érni, hogy az alvást nem zavarja meg a fájdalom, azzal már hatalmas lépést tehetünk, hiszen a jó minőségű alvás a gyógyulás tekintetében is komoly előnnyel jár. Más esetekben törekedhetünk arra is, hogy mozgás közben ne jelentkezzen kínzó érzés, sőt végső soron célunk lehet, hogy nyugalomban is tünetmentes legyen a páciens. Krónikus fájdalom esetén természetesen a kezelés is hosszantartó kell, hogy legyen, a gyógyszeres ellátás mellett általában kiegészítő módszereket is kell, hogy alkalmazzon és minden esetben alkalmazkodnunk kell az állapot változásához is. Ha nem is ígérhetjük felelőtlenül, hogy teljesen megszüntetjük az onkológiai fájdalmat, de megfelelő tapasztalattal jelentősen csökkenteni tudjuk azt.

(Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu))