Jól tudjuk, hogy az ülőmunka, illetve az üléssel töltött órák magas száma nem igazán kedvező a szervezetünk számára, ám az eddig még nem volt teljesen világos, hogy hozzávetőlegesen mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy ellensúlyozzuk egy, az íróasztalnál töltött nap negatív egészségügyi hatásait. Egy új kutatás azonban megadja a konkrét válaszokat.

A British Journal of Sport Medicine tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint körülbelül napi 30-40 perces „közepes vagy erőteljes intenzitású fizikai aktivitásra" van szükségünk ahhoz, hogy kiegyenlítsünk egy 10 órányi, szinte mozdulatlan ülőhelyzetet. A tudósok hangsúlyozzák, hogy bármilyen testmozgás megfelelő lehet, de bizonyos mértékben akár csak az időnkénti kiegyenesedés és felállás is segíthet.
Az eredmények összesen kilenc korábbi tanulmány meta-elemzésén alapulnak: a kutatást így négy különböző ország összesen 44 370 önkéntesének bevonásával végezték, akik valamilyen fitneszkövetőt viseltek. Az elemzés megállapította, hogy a mozgásszegényebb életmódot folytatók körében nőtt a korai halálozás kockázata, miközben azoknál csökkent, akik közepes vagy erőteljes fizikai aktivitást végeznek.

A mozgás elengedhetetlen az alapvető egészséghezForrás: pexels.com

Az aktívabb egyének esetében is körülbelül 30-40 perc közepes intenzitású, erőteljes fizikai aktivitás volt szükséges – mondta Emmanuel Stamatakis, az ausztráliai Sydney-i Egyetem fizikai aktivitással és a lakosság egészségével foglalkozó kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A meglehetősen intenzív tevékenységek, mint például a kerékpározás, a gyors séta vagy épp a kertészkedés is csökkentheti a korábbi halálozás kockázatát.

Míg az ehhez hasonló metaanalízisek mindig igényelnek néhány, bonyolult különálló vizsgálatokat, ám ennek a kutatásnak az a legnagyobb előnye, hogy

viszonylag objektív adatokra tudott támaszkodni a hordható fitneszeszközök segítségével.

A tanulmányt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020-as évi, fizikai testmozgásra és a mozgásszegény életmódra vonatkozó, globális iránymutatásával párhuzamosan adták ki, amit hat kontinens negyven tudósa készített.

Egy gyors séta is csökkentheti a korábbi halálozás kockázatátForrás: Pexels.com

Ezek az irányelvek nagyon időszerűek, hiszen egy világméretű járvány közepén vagyunk, ami hosszú időre bezárhatja az embereket, ezzel ösztönzi a mozgásszegény életmód fokozását – magyarázta Emmanuel Stamatakis. – Az embereknek azonban meg kell védeniük az egészségüket és ellensúlyozhatják a fizikai inaktivitás káros hatásait.

Hozzátette: ahogy ezek az irányelvek hangsúlyozzák, „minden fizikai aktivitás számít, és annak bármilyen mennyisége jobb, mint a semmi". A fitneszkövetőkön alapuló kutatás nagyjából összhangban van az új WHO irányelvekkel, amelyek heti 150-100 perc közepes intenzitású vagy 75-150 perc intenzív fizikai aktivitást javasolnak az ülő viselkedés ellensúlyozására.