Több mint háromezer éves bronzkori sírokat találtak a tiszadobi Andrássy-kastély udvarán

Jósa András Múzeum, Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft., Glázer Tamás,  Andrássy-kastély, Tiszadob, lelet, sír
Vágólapra másolva!
Körülbelül 3000-3500 éves, a bronzkorból származó sírokat tártak fel a Jósa András Múzeum régészei a tiszadobi Andrássy-kastély udvarán - tudatta a kastélyt fenntartó Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Glázer Tamás elmondta, hogy az ásatás a kastély parkjában zajló felújítási és parkosítási munkálatok miatt indult el, a sírokra a vízvezeték új nyomvonalának kialakításakor bukkantak a szakemberek.

Jelenleg három csontvázas és egy urnás, hamvasztásos sír, valamint néhány hulladékgödör került elő a földből.

A sírok és telepobjektumok a középső bronzkori füzesabonyi kultúra hagyatékához sorolhatók. A csontvázas sírok bal oldalukra zsugorított testhelyzetben kerültek elő, vagyis női sírok voltak - ismertette a részleteket Glázer Tamás. Megjegyezte, nemükre abból lehet következtetni, hogy abban

a korszakban bevett szokás volt a zsugorított temetkezés: a férfiakat többnyire a jobb, a nőket pedig a bal oldalukra fordítva temették el.

A halottak mellé - túlvilági útravalóként - edényekben helyeztek ételt és italt, a feltételezések szerint családi, kiscsoportos temetkezésekre bukkantak a régészek.

A leletek kora körülbelül 3000-3500 év lehet - tette hozzá a NÖF igazgatója.


Az idei már a sokadik szezonja a nyíregyházi múzeum régészeinek a tiszadobi Andrássy-kastélyban: korábban a kastély felújításakor, legutóbb pedig 2017-ben, szintén a park területén végzett vízvezeték-rekonstrukciókor találtak bronzkori sírokat.