A hónap elején szülte meg második gyerekét az a nő, aki a terhessége alatt fertőződött meg koronavírussal. Az orvosok szerint a baba antitestekkel született, azt még nem tudják, hogy az immunitás meddig tart - írja a The Straits Times.

November elején a 31 éves Celine Ng-Chan megszülte második gyerekét, az orvosa elmondta, hogy a fia testében ellenanyagok vannak a vírus ellen.

Ng-Chan, magántanár, azon kevés nők egyike Szingapúrban, akik terhességük alatt fertőződtek meg a koronavírussal, és azóta szültek.

Azt még nem tudják, hogy az antitesteket az anya adta-e át, vagy a csecsemő saját maga termelte őket.

Az Emerging Infectious Diseases folyóirat októberben megjelent cikke szerint a Covid-19 vírussal fertőzött terhes nőktől született kínai csecsemőknél 11 szervezetében kimutathatók voltak az IgG antitestek születéskor, míg ötnél IgM antitesteket mutattak ki.

Az IgM az a kezdeti antitest, amely fertőzésre reagálva termelődik. Általában azonban nem adja át az anya a magzatnak a méhlepényen a nagy mérete miatt. 

Viszont a kisebb IgG antitestek passzívan átadhatók az anyától a magzatnak - jegyezte meg a tanulmány. Az anyai IgG antitestekkel szembeni immunitás időtartama még nem tudható.

A KK Női és Gyermekkórház (KKH) vizsgálatai során hasonló következtetéseket talált.

Tan Hak Koon docens, a KKH Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának vezetője elmondta, hogy bizonyítékok vannak antitestekre a koronavírusos anyáktól született csecsemők körében.

Azt azonban még mindig nem tudni, hogy ezek az antitestek egy újszülött csecsemőben biztosítanak-e bizonyos fokú védelmet a Covid-19-fertőzés ellen, még kevésbé ismert a védelem időtartama - mondta.

Mind a Nemzeti Egyetemi Kórház (NUH), mind a KKH vizsgálatai egy nagyobb, folyamatban lévő tanulmány részét képezik, amelyben több szingapúri állami kórház is benne van. Azt vizsgálják, hogy a Covid-19 miként befolyásolhatja potenciálisan a terhes nők és csecsemőik egészségét. 

Ng-Chan asszony és fia résztvevői ennek a kutatásnak.

"Szingapúrban azon kevesek között vagyok, akik a terhesség alatt kapták el a koronavírust. Vállaltam, hogy részt veszek a kutatásban, mivel szerinte ez nagyon fontos. Fontos, hogy többet tudjunk meg, és jobban tudjunk küzdeni a vírussal - mondta az asszony.