Megoldódott a rejtélyes cápagyilkosság: megtalálták a gyilkos fegyvert

kardhal
A világtenger egyik leggyorsabb lakója, a kardhal igen agresszív ragadozó
Vágólapra másolva!
A közelmúltban egy partra sodort, mintegy 4,5 méter hosszú rókacápatetemre hívták fel a kutatók figyelmét a helyi lakosok Líbiában. A sebekből nyilvánvaló volt, hogy valami megölte, de a gyilkos kilétét csak a fegyver megtalálása leplezte le.
Vágólapra másolva!

A kutatók a cápa alaposabb vizsgálatakor egy kardszerű képződményt vettek észre, amely mélyen belefúródott az állatba. Ebből nyilvánvalóvá vált, hogy egy kardhal végezhetett a rókacápával.

Mivel a tényleges támadást senki se látta, nem világos, hogy a kardhal, miért szúrhatta le áldozatát. Az viszont köztudott, hogy a két faj ugyanazon zsákmányállatokért vetélkedik egymással.

„Mindkét faj halrajokra és tintahalakra vadászik a mélyben" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Patrick Jambura, a Bécsi Egyetem paleontológiai tanszékének doktori hallgatója.

Az elpusztult cápa és a gyilkos fegyver (jobbra) Forrás: The Ichthyological Society of Japan

Az is elképzelhető, hogy a két óceáni ragadozó a területért küzdött egymással, de lehetséges, hogy a kardhal csak véletlenül nyársalta fel a rókacápát, és eközben tört le egy 30 centiméteres darab a „kardjából".

A kardhal (Xiphias gladius) hírhedten agresszív ragadozó és hevesen védi magát a kék cápák és a makócápák ellen, ezek ugyanis zsákmányállatnak tekintik a kardhalakat, bár a harc nem mindig nekik kedvez, mint a mostani példa is mutatja.

A világtenger egyik leggyorsabb lakója, a kardhal igen agresszív ragadozó Forrás: Origo