Az Észak-atlanti áramlat a klímaváltozás során nem változott az 1990-es évek óta egy új kutatás szerint.

"Az eredmények arra utalnak, hogy az óceán belsejét jellemző tulajdonságainak és a cirkulációnak a változása valószínűleg nagyon különböző tempóban történik" - mondta Johannes Karstensen oceanográfus, a kieli Geomar Helmholtz Óceánkutató Központ munkatársa.

A szakértők vizsgálatukról a Science Advances című tudományos lapban számoltak be.

A mérések évek óta azt mutatják, hogy változnak a víz egyes tulajdonságai -, például oxigén- és sótartalma, valamint hőmérséklete - az Atlanti-óceán északi részén. A Geomar Központ kutatói a Kínai Tudományos Akadémia Dél-Kínai Óceánkutató Intézetével és az amerikai Georgiai Műszaki Egyetemmel együttműködve azt vizsgálták, vajon az óceán áramlatai is változnak-e. Ehhez az Atlanti-óceán északi részének szubtrópusi és szubpoláris területein végzett kutatómissziók adatait, valamint műholdas adatokat és egyéb megfigyelések adatait elemezték.

Megállapították, hogy nagy mélységekben az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett a só mértéke, melegedés jelei mutatkoznak és nagyrészt csökkent az oxigén mennyisége is. A szubpoláris és szuptrópusi területeken azonban a nagy áramlati rendszerben - amelyhez a Golf-áramlat is tartozik - nem találtak változást az 1990-es és 2010-es évek közötti időszakban.

Tehát nyilvánvalóan eltérő módon változnak a víz tulajdonságai és a cirkuláció" - mondta Karstensen.

A Golf-áramlat hőenergiát szállít az Atlanti-óceánon keresztül egészen a Brit-szigetekig és a Norvég-tengerig. Az úgynevezett atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC) része, mely a Geomar Központ szerint két fő részből áll. A felszíni, észak felé áramló része meleg és sós - ide tartozik a Golf-áramlat is -, a mélyben lévő része pedig dél felé halad, viszonylag hűvösebb és sóban szegényebb.

(MTI/dpa)