Egy 37 millió évvel ezelőtt, a mai Egyesült Államok északi részén élt kardfogú macska csaknem teljes csontvázát árverezik el jövő héten Genfben - közölte a licitet bonyolító Piguet aukciós ház, amelynek becslései szerint a különleges lelet 60-80 ezer svájci frankért (19,6-26,2 millió forint) cserélhet gazdát.

A Dél-Dakotában talált megkövesedett csontváz a már kihalt Hoplophoneus - nem valódi macska, de külsejükben nagyon hasonló - nemzetség egy képviselőjévé volt. Ezek a ragadozók, amelyeknek testsúlya akár a 160 kilogrammot is elérhette, őslovakra és kis testű rinocéroszokra vadásztak.

A december 8-i aukciót bonyolító Piguet aukciósház igazgatója, Bernard Piguet szerint a 37 millió éves csontváz igazi ritkaság, mivel csaknem egészében, 90 százalékban megmaradt.

Kardfogú macska (Hoplophoneus sp.) csontvázaForrás: Wikipedia

A fatalapzatra erősített fosszília lesz a legizgalmasabb tétele a paleontológiának szentelt, csaknem 40 tárgyat felvonultató aukciónak, amely várhatóan számos internetes licitálót fog vonzani.

Yann Cuenin, a fosszíliát árverésre bocsátó, svájci székhelyű Nevadia vezetője szerint valószínűleg ez a valaha felfedezett egyik legjobb állapotú ilyen típusú fosszília, amelyet a dél-dakotai lelőhelyen feltártak.