Ilyen tüneteket okoz a gyógyszerallergia

gyógyszer
Egyre több gyógyszerszármazék kerül a természetes vizekbe
Vágólapra másolva!
Számos gyógyászati készítmény kiválthat allergiás reakciót. Ilyen esetben megkell keresni, hogy pontosan melyik a problémás összetevő, amely a panaszokatokozta. A gyógyszerallergia tüneteiről és kivizsgálásáról dr. Brezán Edinabőrgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Korai és kései reakciók

A gyógyszerallergia tünetei jelentkezhetnek rövid idővel - akár néhány perccel - a gyógyszer bevételét követően, ezt nevezzük korai reakciónak. Ilyen tünet lehet a viszkető csalánkiütés, arc- szem- ajakduzzanat. Ritkán nagyon súlyos formában zajlik az allergiás reakció,

ilyenkor a nyelv-és gége-duzzanat fulladásérzést okozhat, vagy vérnyomáseséssel, légszomjjal járó anafilaxiás sokk is kialakulhat.

A kései reakció napokkal vagy hetekkel a gyógyszerszedést követően
alakul ki. A bőrtünetek változatosak lehetnek, pl. testszerte kiütés, körülírt kerek foltok, de jelentkezhet hőemelkedés, láz, ill. belszervi tünetek is.

A legismertebb allergiát okozó gyógyszer a penicillin, amihez hasonló antibiotikumok szintén allergiás megbetegedést eredményezhetnek. Egyéb, gyakori allergiát okozó gyógyszerek: barbiturátok, antikonvulziv szerek, insulin, jód. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/gyogyszerallergia

Milyen típusú gyógyszerek okozhatnak allergiás tüneteket?

A gyógyszerallergiára jellemző, hogy egyéntől függő, tehát nem biztos, hogy ugyanaz a gyógyszer egy másik személynél is allergiát okoz. Az allergiás tünetek megjelenése a legtöbb esetben a következő gyógyszerek szedéséhez köthető:

antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és epilepszia kezelésére használt gyógyszerek.

Allergiás reakciót okozhatnak még a helyi érzéstelenítők és a természetgyógyászati készítmények, gyógynövény tartalmú biokapszulák is. Sok esetben pedig a problémát a tablettákban, kapszulákba lévő segédanyagok, tartósítószerek vagy színezékek okozzák.

Ezért fontos a kivizsgálás

Ha valakinél a gyógyszerallergia tünetei jelentkeznek, a legfontosabb első körben az akut panaszok kezelése. Ezt követően azonban lényeges utána járni, hogy pontosan mi okozta az allergiás reakciót, hiszen kivizsgálás és diagnózis nélkül az eset könnyen megismétlődhet. Dr. Brezán Edina elmondta, hogy a gyógyszerallergia nem múlik el, az egyetlen kezelési módja, ha a beteg tudja, hogy mire allergiás és azt a készítményt a továbbiakban nem szedi. A kivizsgálás során az orvos alaposan kikérdezi a beteget a szedett gyógyszereiről, betegségekről, az allergiás tünetek jelentkezéséről, vagyis részletes anamnézist készít. Ez alapján, ha felmerül valamely gyógyszer kiváltó szerepe, akkor allergiavizsgálatot kér. Gyógyszerallergia esetén ez laboratóriumi vizsgálati módszerrel, limfocita-transzformációs teszttel (LTT) történik. A vizsgálat elvégzéséhez vérvétel szükséges.

A gyógyszerallergia legmodernebb diagnosztikus lehetősége az un. limfocita-transzformációs teszt. A vizsgálatra mindenképpen magával kell hoznia a vizsgálni kívánt gyógyszert. Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat nem hatóanyag, hanem gyógyszer alapú. Ez azt jelenti, hogy például az Algoflex esetében nem annak ibuprofen tartalmára vizsgáljuk a vérmintát, hanem konkrétan a gyógyszerre - hiszen előfordulhat, hogy nem a hatóanyag, hanem a gyógyszer valamely más összetevője felelős az allergiás reakcióért. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/hirek/antihisztamin-tabletta-gyakori-kerdesek

Az eredmények alapján a beteg tudni fogja, hogy mi az a gyógyszer, ami az allergiás reakciót okozza, így megelőzheti az allergiás tünetek kialakulását gyógyszerszedés, fogászati kezelések vagy műtétek kapcsán.

(Forrás: Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu)