Katasztrófa: teljesen összeomlott az óriásteleszkóp

Arecibo katasztrófa
Az óriástávcső romjai a katasztrófa után
Vágólapra másolva!
Mint arról az Origo is beszámolt, a Puerto Rico-i híres Arecibo obszervatórium nagy rádióteleszkópja súlyosan megrongálódott augusztusban, illetve november elején. Augusztusban ugyanis elszakadt egy segédkábele, ami egy 30 méteres lyukat ütött a fényvisszaverő tányérba és károsította a felette lévő kupolát. Majd november 6-án az egyik fő acélkábel pattant el, további sérüléseket okozva. Sajnos most bekövetkezett a legrosszabb forgatókönyv, gyakorlatilag teljesen összeomlótt és megsemmisült az egész berendezés.
Vágólapra másolva!

A távcső bezárását alig pár hete jelentette be az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF).

Vezető szakértők már akkor figyelmeztettek annak veszélyére, hogy a szerkezet összeomolhat. Az NFS szerint még ha sikerülne is megjavítani az összes sérülést, a szerkezet hosszú távon akkor is instabil maradna.

A döntés meghozatala nem könnyű az NSF számára, de az emberek biztonsága a legfontosabb. Megértjük, mit jelent az Arecibo ennek a közösségnek és Puerto Ricónak" - mondta Sean Jones, az NFS szakértője. Ralph Gaume, az NFS csillagászati tudományok osztályának igazgatója kiemelte, hogy a probléma nem az obszervatórium kapacitásával van.

Az Arecibo Obszervatórium fénykorában Forrás: NASA

"A teleszkópot a váratlan, kontrollálhatatlan összeomlás veszélye fenyegeti. Még a stabilizációs kísérletek vagy a kábelek tesztelése is felgyorsíthatja a katasztrófát" - mondta.

Sajnos a szakembereknek igazuk volt, mert tegnap este összeomlott a 305 méteres tányér fölötti hatalmas, 900 tonnás platformot tartó egyik oszlop, és a szerkezet lezuhanása jószerivel teljesen romba döntötte az egész létesítményt.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kiürítés miatt nem voltak áldozatok.

A Puerto Rico-i teleszkóppal a világ mintegy 250 kutatója dolgozott, egyben ez a szigetország egyik fő turisztikai látványossága évi mintegy 90 ezer látogatóval. A teleszkóp az 1960-es években épült a védelmi minisztérium finanszírozásával az antiballisztikus rakéták elleni védelem fejlesztésének részeként. 57 éves működése alatt ellenált hurrikánoknak, a nedvességnek, páratartalomnak, erős földrengések sorának.

Az óriástávcső romjai a katasztrófa után Forrás: NSF

Az óriástelepszkóp segített megfigyelni a világ tudósainak a föld irányába tartó aszteroidákat, támogatott később Nobel-díjat kapó kutatásokat, segített meghatározni, hogy újonnan felfedezett bolygók lakhatók lehetnek-e.

A 305 méter széles tányérral rendelkező teleszkóp feltűnt a Jodie Foster főszereplésével készült Kapcsolat és az Aranyszem című James-Bond filmben is.