Afrika a globális kereskedelmi hálózat része volt a középkorban

Vágólapra másolva!
Afrika a globális kereskedelmi hálózat része volt a középkorban - számoltak be kutatási eredményeikről a Plos One tudományos folyóiratban a Genfi Egyetem tudósai, akik afrikai üveggyöngyök alapján fejtették meg a középkori kereskedelmi útvonalakat.
Vágólapra másolva!

Az afrikai középkorról és az akkori kereskedelmi utakról nagyon keveset tudni, nagyon hiányos ugyanis az abból a korból fennmaradt dokumentáció.

Ahhoz, hogy jobban megismerjék ezt a korszakot, Anne Mayor genfi régész és munkatársai Maliból és Szenegálból, az akkori gazdasági központokból származó 16 gyöngyöt vizsgáltak meg. A gyöngyök a 7. és 13. század közötti időszakból maradtak fenn.

Első lépésként a gyöngyök kémiai összetételét elemezték és azt, hogyan készültek. Eredetük meghatározásához az így nyert információkat összekötötték régészeti ásatásokból származó adatokkal és történelmi forrásokkal. Eredmények szerint a gyöngyök erdetileg Egyiptomból, a Földközi-tenger térségének keleti részéből és a Közel-Keletről származnak.

Érdekes, hogy egyetlen elemzett gyöngy sem származott Afrikából, holott ebben az időszakban Nigériában nyersanyagot gyűjtöttek, amelyet később az üveggyöngyök előállításánál használtak.

- mondta Mayor.

Forrás: © UNIGE/Truffa Giachet/Spuhler

Az embereket egy globális kereskedelmi hálózat kötötte össze, mely összekapcsolta Afrikát, Európát és Ázsiát - tette hozzá.

(MTI/sda)