Mint arról az Origo is beszámolt, december 1-én összeomlott a Puerto Rico-i híres Arecibo obszervatórium nagy rádióteleszkópja. Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) most látványos drónfelvételt tett közzé a távcső utolsó pillanatairól.

December 1-én elszakadt a 305 méteres tányér fölötti hatalmas, 900 tonnás platformot tartó egyik újabb kábel, és a szerkezet lezuhanása jószerivel teljesen romba döntötte az egész létesítményt. Ezt a pillanatot örökítette meg az obszervatóriumot figyelő egyik drón. 

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kiürítés miatt nem voltak áldozatok.

Az Arecibo óriástávcső utolsó pillanataiForrás:Arecibo Observatory, A US National Science Foundation Facility

A Puerto Rico-i teleszkóppal a világ mintegy 250 kutatója dolgozott, egyben ez a szigetország egyik fő turisztikai látványossága évi mintegy 90 ezer látogatóval. A teleszkóp az 1960-es években épült a védelmi minisztérium finanszírozásával az antiballisztikus rakéták elleni védelem fejlesztésének részeként. 57 éves működése alatt ellenált hurrikánoknak, a nedvességnek, páratartalomnak, erős földrengések sorának.

Az óriástelepszkóp segített megfigyelni a világ tudósainak a föld irányába tartó aszteroidákat, támogatott később Nobel-díjat kapó kutatásokat, segített meghatározni, hogy újonnan felfedezett bolygók lakhatók lehetnek-e.

A 305 méter széles tányérral rendelkező teleszkóp feltűnt a Jodie Foster főszereplésével készült Kapcsolat és az Aranyszem című James-Bond filmben is.