A Naprendszer keletkezése körüli időből származó, 4,6 milliárd éves talajmintákkal szombaton visszatér a Földre a Hajabusza-2 japán űrszonda űrkapszulája - közölte a Jaxa japán űrügynökség. A tudósokat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba.

A kapszula a Földtől 220 ezer kilométeres magasságban sikeresen levált az űrszondáról, és a tervek szerint közép-európai idő szerint szombat este landol az ausztráliai sivatagban. Az óriási érdeklődéssel várt kapszula kétféle talajmintát szállít: egy olyat, amely a Ryugu aszteroida felszínéről származik és egy másikat, amelyet az aszteroida felszíne alól vett. A kutatókat elsősorban ez utóbbiak érdeklik, mert ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai.Josikava Makoto, a Hajabusza-2 misszió projektvezetője elmondta: a tudósokat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba.

A Hszinhua hírügynökség által közreadott, képernyőről rögzített kép a Csang'o-5 kínai űrszondáról a Hold felszínén történt landolása után 2020. december 1-jén. A szonda leszállóegysége a tervek szerint lyukat fúr a Hold felszínébe, robotkarjával kőzet- és talajmintákat gyűjt, amelyeket visszaszállít a Földre az égitest eredetének és kialakulásának vizsgálata céljából. Ez az első alkalom az 1970-es évek óta, hogy egy ország kőzetmintákat próbál gyűjteni a Holdról. A felvételt a Csang'o-5 kamerája készítetteForrás-illusztrá: MTI/AP/Hszinhua Hírügynökség

A szerves anyagokból ered a Földön az élet, de még mindig nem tudjuk, honnan származnak. – mondta Josikava. – Reméljük, hogy a Hajabusza-2 által lehozott szerves anyagok részleteiből információt kapunk a Naprendszer eredetéről és arról, hogyan alakult ki az élet a Földön."

A Jaxa irányítóközpontjában üdvrivalgás fogadta a kapszula sikeres leválását. Az értékes talajmintát szállító, mindössze 40 centiméter átmérőjű kapszula tűzgolyóvá válik, amikor belép a Föld légkörébe. Nagyjából 10 ezer méteres magasságban kinyílik egy ejtőernyő, és a kapszula közép-európai idő szerint este hét óra körül landol Ausztrália déli részén.

A térségben drónok és helikopterek, az űrből műholdak próbálják majd befogni a kapszula által kibocsátott rádiójeleket, hogy mielőbb ráakadjanak az eszközre a sivatagban.

A tervek szerint ezután a kapszulát repülőgéppel Japánba szállítják, és majd csak ott fogják felnyitni, hogy elkezdjék a talajminták elemzését.

A Hajabusza-2 űrszonda a kapszula leválása után ismét távolodni kezdett a Földtől, hogy felvételeket készítsen a kapszuláról. Ezután útnak indul egy másik, a Földhöz közeledő, "1998KY26" aszteroidához, amelyet a tervek szerint tíz év múlva ér el.

(MTI)