Újra lemérték a világ legmagasabb hegyét, megvan a Mount Everest új hivatalos magassága

Namche Bazar, 2020. december 8. 2019. május 27-én a nepáli Namche Bazarban készített kép a világ legmagasabb hegyéről, a Csomolungmáról, európai nevén Mount Everestről. 2020. december 8-i sajtóhírek szerint Kína és Nepál megállapodott a hegy hivatalos magasságáról, amely 8848,86 méter lett. Kína évek óta próbálta megmérni a hegycsúcsot, de az expedíciókat többször meghiúsította a rossz időjárás. MTI/EPA/Narendra Sresztha
Vágólapra másolva!
Kína és Nepál közösen jelentette be, hogy a világ legmagasabb hegye, a Mount Everest 86 centiméterrel magasabb az előzetes számításokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy az új, hivatalosan megállapított magasság 8848,86 méter. Eddig eltérőek voltak az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy a hegy tetején lévő havat beleszámítsák-e a magasságba.
Vágólapra másolva!

Újramérték a Mount Everest magasságát kínai és nepáli tudósok, mert korábban több mérés is különböző eredményeket hozott.

A korábbi hivatalos kínai számítások szerint 8844,43 méter volt a hegy magassága, mely négy méterrel volt alacsonyabb az indiai számításnál - írja a BBC.

A hely Kína és Nepál határán fekszik, de Nepál most először végzett saját felmérést a hegy magasságát illetően.

Az újramérésről a közös szándék tavaly született Kathmanduban, amikor a kínai elnök a nepáli fővárosba látogatott.

Az eddig világszerte elterjedt, hivatalos 8848 méteres magasságot egy indiai kormányhivatal mérése állapította meg 1954-ben. Négy nepáli földmérő két évet készült a küldetésre.

Az új mérés szerint a hegy magassága picit nagyobb (86 centivel), mint gondolták,

ezért a hegy új hivatalos magassága 8848,86 méter.

Mindkét ország kutatói megmászták a csúcsot, a nepáliak 2019-ben voltak fent, amikor az úgynevezett halálzónában az amatőr mászók forgalmi dugót okoztak. A kínaiak idén, a világjárvány évében mentek fel, médiahírek szerint az övék volt az egyetlen csapat odafent ebben az évben.

A 2015-ös földrengés

Néhány geológus arra enged következtetni, hogy a 2015-ös hatalmas földrengés hatással lehetett a Mount Everest magasságára.

Az akkori, 7,8-as erősségű rengés közel 9000 embert ölt meg Nepálban, és egy lavina maga alá temette az alaptábor egyes részeit, megölve legalább 18 hegymászót.

Szakértők szerint a földrengés hatására a hegy hósapkája összetömörödhetett. Tudósok szerint a Himalája más csúcspontjai - főleg a Kathmandutól északra lévő és az epicemtrum közelében lévő területek - egy méterrel csökkenhettek.

2019. május 27-én a nepáli Namche Bazarban készített kép a világ legmagasabb hegyéről, a Csomolungmáról, európai nevén a Mount Everestről Forrás: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Mások szerint viszont a Mount Everest (Csomolungma) más himalájai hegycsúcsokhoz hasonlóan növekedhetett az idők folyamán az elmozduló tektonikus lemezek miatt.

Hogyan mérték fel újra a hegyet?

Nepál a Bengáli-öblöt használta mint tengerszintet, melytől egy 250 kilométeres látóteret építettek addig a pontig, amelytől már látható a Csomolungma, létrehozva ezzel pontok láncolatát, melyet mérni lehet, illetve összeadni. A kínai kutatók tengerszintje a Sárga-tenger volt.

A kínai kutatók májusban először végeztek nagy pontosságú légi gravitációs méréseket az Everest magasságának megállapításához. A mérés centiméteres pontossággal bocsátotta rendelkezésre a világ legmagasabb hegycsúcsa és a környező régió geoid felületének adatait.

Elvégezték a régió légi távérzékelési mérését is, amely deciméteres pontosságú háromdimenziós eredményeket biztosított a régió topográfiájához.

A kínai geodéták, geológusok, ökológusok 53 fős csoportja március elejétől folytatott tudományos kutatásokat a hegyen. A földmérő csoportban ott voltak a kínai természeti erőforrások minisztériumának szakemberei és a nemzeti hegymászócsoport tagjai is. Az Everestre május 27-én ért fel expedíciójuk.

A Kínai Népköztársaság megalakulása óta hatszor mérték már meg az Everest magasságát és végeztek tudományos kutatást párhuzamosan, és kétszer adták ki a magassági adatokat: 1975-ben 8848,13 métert, 2005-ben 8844,43 métert mértek. Emellett 2005-ben 3,5 méteres hóréteget mértek a hegytetőn, továbbá 1 méter vastagságú ismeretlen anyagot a kőszikla és a hó között, valószínűleg hó és kavics keverékét.