A folyótorkolatokban felhalmozódó nehézfémek és nyomelemek megzavarják a fiatal flamingók fejlődését.

Az Ulmi Egyetem szakértői szerint az állatok bélflóráját károsítja a táplálékul szolgáló algákkal felvett túl sok szelén.
Az ólommal, higannyal vagy szelénnel terhelt flamingófiókák viszonylag kis súlyúak méretükhöz képest - közölték a tudósok a Science of the Total Environment című tudományos lapban megjelent munkájukban.
"A bélflóra mikrobiális összetétele nemcsak a tápanyagfelvétel és az anyagcsere miatt fontos, hanem nagy befolyást gyakorol az immunrendszer teljesítőképességére is" - írja Mark Gillingham, a tanulmány vezető szerzője. 

Rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus).Forrás:https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-phorub

Spanyolország és Franciaország déli részének rózsásflamingó-populációit (Phoenicopterus roseus) vizsgálták a kutatók. Voltak közöttük károsanyagokkal súlyosan terhelt vizes területek, mint az andalúziai Odiel folyó mocsarai és kevésbé terhelt vidékek, mint a dél-franciaországi Aigues-Mortes lagúnái a nyugati Rhone-deltában.
A tudósok szerint a folyókban lévő szennyezőanyagok az üledékkel együtt a torkolatvidéken rakódnak le. A flamingók a tápláléklánc révén magas koncentrációban viszik be ezeket szervezetükbe.

(Forrás: MTI)