Előkelő viking temetkezés nyomaira bukkantak egy különös helyen

vikinghajó
Modern hajók nélkül nem tudtak volna ennyire sikeresen hódítani a vikingek
Vágólapra másolva!
Érdekes leletre bukkantak a norvég régészek: egy viking temetkezési hajót tártak fel Oslótól délkeletre. A jó állapotban megőrződött szögek és néhány fatöredék arra utalnak, hogy egy király, királynő vagy egy előkelő úr gondosan megtervezett temetkezési helyéről lehet szó.
Vágólapra másolva!

A most felfedezett hajó méretei is lenyűgözőek: mintegy tizenkilenc méter hosszú és öt méter szélességűre tervezték. Az értékes leletre a tudósok Oslótól délkeletre, egy Gjellestad nevű helyszínen bukkantak.

Ehhez hasonló viking hajót azonosítottak a régészek Forrás: UponArriving

– mondta Knut Paasche, a Norvég Kulturális Örökség Kutató Intézet feltárási régésze a BBC online portálnak. – Az eredete azonban egészen biztosan időszámításunk szerint 750-850 közötti időszakra tehető.

A 9. századból jól ismertek az úgynevezett a Gokstad és a Tune hajók típusai, ám a szakemberek szerint újonnan megtalált hajó gerince eltér a többi viking hajótól. Egy sírba temették el, amelyet az elmúlt évszázadok, illetve a mezőgazdasági munkálatok több földréteggel fedtek be.

A hajó mindazonáltal egy legalább húsz sírból álló, nagy kiterjedésű komplexumban nyugszik,

és csak egyetlen futballpálya távolságra található Jell Moundtól, amely Norvégia második legnagyobb sírdombja és amelynek eredete időszámításunk szerint 400-500 közé tehető.

Modern hajók nélkül nem tudtak volna ennyire sikeresen hódítani a vikingek Forrás: commons.wikimedia.org

– magyarázta Christian Rodsrud, az ásatási vezetője.

A Jell-halom és környékének komoly régészeti feltárása még 2017-ben kezdődött, miután a földterület tulajdonosa a közeli vízelvezető árkok mélyítése során meglepő leletekkel találkozott.

A helyszínre érkező régészek radarmérésekkel azonosították a feltárandó területeket és azóta is vizsgálatokat végeznek.

A hajótemetésen kívül legalább négy ház vagy épület alapjára és több, gyűrű alakú temetkezési hely jeleire bukkantak.

– állítja Knut Paasche. – A hajó mellett ezért egyelőre nem találtunk emberi csontokat, csak ló vagy egy bika maradványait, minden mást a tolvajok eltávolítottak a sírból.

Hozzátette: a hajótemetés a „státusz, a gazdagság és a kapcsolatok végső kifejező eszköze volt Skandináviában a vaskorban",

ezért szerintük az ezzel eltemetett személy egy király vagy egy királynő, esetleg egy előkelő út vagy nemes harcos lehetett.

Az Antiquity tudományos szaklapban most publikált tanulmány szerint a régészek szeretnék még idén befejezni a hajó feltárását; a szögek és a hajógerinc maradványainak elemzése a jövőben lehetővé teheti azt is, hogy egy replikát építsenek a segítségével.