A szürkehályog műtét tízmilliók látását adja vissza évente

Vágólapra másolva!
A szürkehályog (cataracta) műtét az egyik leggyakoribb szemműtét fajta, amit a világon végeznek a látásvesztés megelőzésére. Maga a szürkehályog kifejezés arra utal, hogy a betegség előrehaladásával a pupilla elveszti fekete csillogását és szabad szemmel is látható módon elszürkül, a látás ködössé, fátyolossá válik, a színek elvesznek. A betegség elsősorban - bár nem kizárólag - az időseket érinti. A 65 év felettiek esetében a korosztály képviselőinek kb. fele tapasztalja a betegség látáskárosító tüneteit.
Vágólapra másolva!
Forrás: BUDAISZEMESZET.HU

Az utóbbi években a világon már jóval meghaladta a tízmilliót is az évente elvégzett beavatkozások száma. Magyarországon is régóta gyógyítják, pontosabban szüntetik meg műtéti úton a szürkehályogot. Évente 75-80 ezer operációt végeznek.

A szürkehályog gyógyítása jelenleg csak műtét útján lehetséges

A szürkehályog kezelésére jelenleg az egyetlen eredményes gyógymód a műtét. Az elszürkült lencse ultrahangos eltávolításával, majd műlencsével történő helyettesítésével a jó látás rövid idő alatt visszaszerezhető.

A beavatkozás elkerülhetetlen, hiszen a kezeletlen cataracta előrehaladott fázisban vakságot is okozhat, sőt a műtéti komplikációk esélye is nő, minél érettebb fázisban fordul orvoshoz a problémával. Sokan azonban a műtét szó hallatán megrettennek, hiszen az kórházat, orvosokat és lehetséges komplikációkat sejtet.

Ha Ön is ezért ódzkodott eddig a kezeléstől, akkor jó hírünk van. A mai modern technológiával kivitelezett műtétek 10 perc alatt elvégezhetőek, nem igényelnek altatást és nem kell miatta korházban tölteni az éjszakát. Ha a Budai Szemészeti Központot választja a szürkehályog műtétre, akkor ráadásul egyszerre eshet át mindkét szem kezelésén és várnia sem kell hosszú hónapokat, hogy újra jól lásson, hisz a járványügyi korlátozások miatt most az állami rendszerben ezeket a műtéteket elhalasztották és egyelőre nem is lehet tudni mikor kezdhetik őket újra beütemezni.

Szerezze vissza éleslátását magán-egészségügyi környezetben, sorban állás nélkül!

Mint minden látásjavító beavatkozás előtt, a szürkehályog műtétet megelőzően is szükség van egy részletes szemészeti vizsgálatra, hogy képet kapjanak a szeme állapotáról és egyedi anatómiai jellemzőiről. A vizsgálat alkalmával a beültetendő műlencsét is megtervezik.

A Budai Szemészeti Központ a budapesti és a debreceni rendelőjében is modern, nyugat-európai színvonalú műszerekkel és szakorvosokkal várja a műtét előtti alkalmassági vizsgálatra jelentkező pácienseit.

Amennyiben a szemészeti és belgyógyászati vizsgálatok eredménye alapján a műtét elvégezhető egynapos sebészeti keretek között, tehát ne szükséges korházi benntartózkodás, úgy a beavatkozásra néhány héten belül sor kerülhet. A műtét során prémium mono- és trifokális műlencsékre cserélik az elszürkült szemlencsét, így nem csak a szürkehályogtól szabadulhat meg, de töbfókuszú szemlencse választás esetén akár a teljes szemüvegmentesség is elérhető. A kezelést követően az éleslátás gyorsan beáll, 1-2 nap múlva már ugyan úgy végezheti mindennapi tevékenységeit, mint a műtét előtt.

A legmodernebb műtéti eszközökkel végzett szürkehályog kezelés alig tíz percet vesz igénybe

Az altatás nélkül, szemcseppekkel történő érzéstelenítés mellett végzett szürkehályog műtéti beavatkozás kevesebb, mint tíz percet vesz igénybe.

A műlencse beültetéséhez egy apró bemetszést ejtenek a szaruhártyán, majd ezen keresztül eltávolítják a beszürkült szemlencsét korszerű, ultrahangos, phacoemulsificatiós módszerrel.

Mindkét szem szürkehályog-érintettsége esetén a Budai Szemészeti Központ budapesti műtőjében lehetőség van mindkét szem azonos napon történő kezelésére.

Többfókuszú lencse beültetésével az olvasó szemüvegtől is egy életre elbúcsúzhat

A szem elszürkült lencséjének helyére egy, az alkalmassági vizsgálatokat követően kiválasztott mono- vagy trifokális műlencse kerül beültetésre. A monofokális műlencse vagy távolra, vagy közelre biztosít éleslátást, a trifokális lencse azonban a műtétet követően akár élethosszig tartó teljes szemüvegmentességet jelenthet Önnek.

A beavatkozás során ejtett bemetszés annyira kicsi, hogy a regenerálódás nagyon gyors és szinte alig jár kellemetlenséggel. A szürkehályog műtét után 1-1,5 órás pihenést követően nincs szükség orvosi megfigyelésre és kórházi tartózkodásra, így Ön saját otthonában lábadozhat. A műtétet követő napon egy kontrollvizsgálatra kell ellátogatni, ahol a szemész szakorvos ellenőrzi a kezelt területet.

A teljes gyógyulási idő 3-4 hét, azonban ennél lényegesen rövidebb időn belül beáll a végleges, teljes látásélesség, sőt a mindennapi tevékenységeket gond nélkül tudja végezni már a kezelést követő napokban, hisz a látása megfelelő lesz. Ne halogassa a beavatkozást, vágjon bele és élvezze újra az éleslátás örömét.