Kiderül a leghatalmasabb jéghegy titka

Larsen-c jéghegy Horizontal OFFBEAT ANTARCTICA LANDSCAPE ICE ICEBERG GENERAL VIEW ICE FLOE AERIAL VIEW
A handout picture released by British Antarctic Survey (BAS) on February 21, 2018 and taken on November 22, 2017 from the British Antarctic Survey Twin Otter aircraft shows the Larsen C iceberg. - A team of scientists, led by British Antarctic Survey (BAS), is heading to Antarctica to investigate a mysterious marine ecosystem that’s been hidden beneath an Antarctic ice shelf for up to 120,000 years. The iceberg known as A68, which is four times of London, calved off from the Larsen Ice Shelf in July 2017. The scientists will travel by ship to collect samples from the newly exposed seabed. (Photo by Ali ROSE / BRITISH ANTARCTIC SURVEY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BRITISH ANTARCTIC SURVEY / ALI ROSE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - SOLELY TO GO WITH AFP STORY ABOUT BRITISH ANTARCTIC SURVEY MISSION MENTIONED IN THE CAPTION -- DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / SOLELY TO GO WITH AFP STORY ABOUT BRITISH ANTARCTIC SURVEY MISSION MENTIONED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
Kutatócsoport indul a világ egyik legnagyobb jéghegye, az A68a tanulmányozására.
Vágólapra másolva!

A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) vezette tudóscsoport a James Cook kutatóhajón közelíti meg a jéghegyet az Atlanti-óceán déli részén, hogy megvizsgálja a 3900 négyzetkilométeres jégóriást.

Víz alatti robotműszereket és mintavevő eszközöket fognak használni, hogy megvizsgálják, hogyan befolyásolja környezetét a jégtömeg

- írja a BBC.com.

Az A68a a Déli-sarkvidék Larcen C szektoráról vált le 2017-ben és azóta folyamatosan halad északi irányban, a Déli-Georgia-sziget felé. Az elmúlt hetekben és hónapokban olyan sok része szakadt le, hogy elveszítette a "világ legnagyobb jéghegye" címet is - bár mérete továbbra is hatalmas.

A Larsen-C jégselfről levált A68a jéghegy Forrás: AFP/Ali Rose

Ha a sekélyebb vizekben megreked, hatalmas problémát okozhat a Brit Tengerentúli Területek élővilágának. A szakértők szerint a szárazföldhöz ilyen közel kerülő jéghegy súlyos hatással lehet az ott élő ragadozók táplálékszerzésére. Nagy a veszélye ugyanis annak, hogy a szárazföldön élő pingvinek és fókák nem jutnak majd elég élelemhez kicsinyeik etetéséhez, ha a jéghegy eltorlaszolja megszokott táplálékszerző útvonalaikat.

A nagy jéghegyek megváltoztatják a körülöttük lévő víz hőmérsékletét és olvadásukkal nagy mennyiségű édes vizet engednek az óceánba. Ez hatással van minden tengeri élet körülményire a legegyszerűbb planktonoktól kezdve a legnagyobb tengeri állatokig, a bálnákig.

A távolodő hatalmas jégmező és a kontinens közötti szakaszon egyre több jéghegy jelenik meg Forrás: NASA

A szakértők a tervek szerint január végére érik el a jéghegyet. Munkájukat két víz alatti kutatóegység segíti, melyek csaknem négy hónapot fognak tölteni az A68a vizsgálatával.

Megfigyelik a tengervíz hőmérsékletét és sósságát, mérik a klorofill koncentrációját és a visszaverődés mértékét, tehát alapvetően azt, mennyire tiszta a víz - közölte Povl Abrahamsen, a BAS oceanográfusa.

A klorofillra vonatkozó adat arról ad információt, mennyi fitoplankton van a vízben. Ezek az organizmusok vannak a tápláléklánc alján, ezekkel táplálkoznak az apró rákfélék, a krillek, melyeket a terület csúcsragadozói fogyasztanak el.

Közeli felvétel az A68-ról Forrás: Wikimedia Commons

"A Déli-Georgia-sziget körül meglehetősen jól működik az ökoszisztéma. A magasabb hőmérsékletű és trópusi területeken jóval bonyolultabb a tápláléklánc. A Déli-Georgia-szigetnél a fitoplanktonok egyenesek a krillekbe kerülnek, melyek egyenesen a pikvinekbe, fókákba és bálnákba. Ez egy rövid lánc. Szóval ha változást látunk a fitoplanktonban, szinte elkerülhetetlen, hogy az megjelenjen feljebb is" - mondta Geraint Tarling, a BAS ökológusa.