A legújabb kutatások szerint a magányt átélő emberek agyának megvan a maga sajátos idegi aláírása. Ezek az új eredmények nagyon fontosak a tudomány számára, mert segíthetnek jobban megérteni, hogy milyen folyamatok állnak az egyre nagyobb mértékeket öltő mentális egészségügyi probléma mögött.

A kutatásban 38 701 középkorú és idősebb önkéntes vett részt, akiknek adatait az Egyesült Királyság Biobank egészségügyi adatbázis projektje rögzítette, amely a magánnyal kapcsolatos MRI-vizsgálatok adatait egyesíti.

A tudósok több különbséget azonosítottak azoknak a résztvevőknek az agyában, akik gyakran érezték magányosnak magukat.

Az agy úgynevezett „alapértelmezett hálózata" (DNM) akkor aktív, amikor álmodozunk, vagyis a múlton vagy a jövőn merengünk, emlékezünk, a jövőt tervezzük, másokról gondolkodunk vagy különböző forgatókönyveket képzelünk el.

A magány egyre növekvő egészségügyi problémaForrás: Cultura Creative/© Eugenio Marongiu/Eugenio Marongiu

A kívánt társadalmi tapasztalatok hiányában a magányos egyének befelé fordulhatnak, miközben felidézik a korábbi közösségi élményeiket vagy elképzelik azokat – mondta Nathan Spreng, a kanadai McGill Egyetem neurológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Tudjuk, hogy ezeket a kognitív képességeket az alapértelmezett hálózati agyi régiók közvetítik, ezért fokozott hangsúly kerül az önreflexióra és az agy memória-alapú funkcióira.

A kutatók megvizsgálták a magány jelenségét is, tehát annak az állapotnak a tartós negatív hatásait, amelyeket egy személy akkor tapasztal, amikor társadalmilag elszigetelődik másoktól. Azt látták, hogy a magukat gyakran magányosnak érző emberek agyában az alapértelmezett hálózat erősebben volt összekötve és több szürkeállomány figyelhető meg, ami nagyobb aktivitásra utal ezekben az idegi régiókban.A magány ebben az esetben egy teljesebb boltozathoz (fornix) is kapcsolódott: az idegrostok kötegéhez, amely összekapcsolja az alapértelmezett hálózatot a hippocampussal, ami kiemelten fontos szerepet játszik az emlékek kialakulásában.

A magányosság megrövidíti az életetForrás: Wikimedia Commons

Úgy tűnik, hogy az agyi tevékenység valamilyen módon megpróbálja kompenzálni az üresség érzését – mutattak rá a kutatók a Nature Communications tudományos szaklapban publikált tanulmányukban. 

A magány komoly egészségügyi problémát jelent és összefüggésben állhat többek között a megnövekedett vérnyomással, az Alzheimer-kór kialakulásával és esetenként a korai halállal. Ezért fontos, hogy a szakemberek minél jobban megértsék annak mechanizmusát és azt, hogy vajon miért alakul ki ez az érzés és hogyan befolyásolja az agyműködést.