Rádiójelek érkeztek egy Naprendszeren túli bolygóról

A képen a Tau Boötes rendszer bolygója látható. A planéta mágneses mezeje védi az égitestet a napszéltől
Vágólapra másolva!
Első alkalommal észlelhettek Naprendszeren túli bolygóról (exobolygóról) érkező rádiójeleket - írja a Phys.org tudományos portál.
Vágólapra másolva!

A jeleket az amerikai Cornell Egyetem csillagászai észlelték, az eredményeket az Astronomy & Astrophysics című szakfolyóirat december 16-án megjelent számában közölték.

- mondta a tanulmány elkészítésében résztvevő egyik csillagász, Jake D. Turner. A szakértő szerint a jelek az 51 fényévre található Tau Boötes néven ismert kettőscsillag-rendszer egyik bolygójáról érkeztek.

A rádiójelek ereje, polarizációja, valamint a planéta mágneses mezeje egyezik az elméleti előrejelzésekkel.

A kutatók a LOFAR (Alacsony frekvenciás rádióantenna rendszer) nevű rádiótávcső hálózattal azonosították a jeleket kibocsájtó bolygót, amely egy úgynevezett forró Jupiter, vagyis napjához közel keringő gázóriás.

A képen a Tau Boötes rendszer bolygója látható. A planéta mágneses mezeje védi az égitestet a napszéltől Forrás: Jack Madden/Cornell University

Szintén bolygókra utaló rádiójeleket észlelhettek a csillagászok az 55 Cancri és az Upsilon Andromedae rendszerekben.

Az exobolygók mágneses mezejének alapos vizsgálata nem csak az adott planéta belsejének és légkörének tulajdonságait tárja fel, hanem azt is, hogy milyen hatások érik az anyacsillaga felől.

A mágneses védőpajzs állapota határozhatja meg azt is, hogy a megfigyelt égitesten kialakulhat-e élet.

A mostani kutatás eredményei nagyban hozzájárulnak a távoli exobolygók részletesebb megismeréséhez.