A botanikusok által a világ legrondább orchideájának leírt, a madagaszkári esőerdőben felfedezett új orchideafaj is azon 156 növény- és gombafaj között van, amelyeket 2020-ban fedeztek fel és azonosítottak a kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei és tudóstársaik szerte a világon.

A latin nevén Gastrodia agnicellus nevű orchideafaj virágjai 11 milliméter hosszúak, barnák és igencsak csúfok - írták a kew-i kutatók az új növényfajok listájának bemutatásában. Ennek az orchideának nincsenek levelei vagy más fotoszintetikus részei, egyedül gombákból táplálkozik. A tudósok veszélyeztetett fajként tartják számon, ám bizonyos védettséget élvez, mivel egy nemzeti park erdejében él. 

Forrás: Royal Botanic Gardens

Az újonnan felfedezett növényfajok között van hat mérgesgombafaj, amelyekre az Egyesült Királyságban bukkantak és egy furcsa cserje is, amelyre Namíbiában leltek rá. A tudósok egyelőre nem tudták egyetlen nemzetségbe sem besorolni. Végül a tudósok arra jutottak, hogy nem csupán új fajról, hanem egy új nemzetségről és egy új családról van szó, amely a Tiganophyton karasense nevet kapta.

A bizarr levelű bokor igen meleg, sós talajú területen él, ezért is kapta a Tiganophyton nevet, amely a serpenyőt jelentő latin tigani és a növényt jelentő phytonból tevődik össze.

Évente mintegy kétezer új növény- és gombafajt fedeznek fel világszerte. Közülük a kew-i botanikusok és tudóstársaik 156 fajt neveztek meg listájukon és írták le őket tudományos részletességgel. Egyharmaduk orchideafaj és 27 gombafaj van köztük.