Cseh régészek azt állítják, hogy egy dél-csehországi kolostorban találtak egy szögdarabot abból a keresztből, amelyen egykoron meghalt Jézus Krisztus.

A Milevskóban lévő kolostor pincéjének egy üregében, egy dobozban találták a szög 6 centiméteres darabját. A szögön egy 21 karátos aranyból készült kereszt is látható.
Dendrológiai vizsgálatok szerint a 26 centiméterszer 16 centiméteres

ereklyetartó doboz időszámításunk szerint 260 és 416 között készült tölgyfából.

Fedele egy aranylemez volt, amelyre az IR felirat került.
"Ebben a kontextusban a betűk a latin Iesus Rex, vagyis Jézus király rövidítését jelenthetik" - mondta Jiri Sindelar archeológus pénteken a felfedezést bemutatva. 

Jézus a Golgotán (Munkácsy Mihály festménye)Forrás: Wikimedia Commons

A szakértők szerint a relikvia fontossága és ritkasága hasonlatos a Szent Mór ereklyetartójához, amelyet egy északnyugat-csehországi bányászvároskában, a Karlovy Varytól húsz kilométerre délre található Becov nad Teplou várkastélyának múzeumában őriznek. A csaknem 200 drágakővel díszített, aranyozott ezüst- és rézrelikvia ma Csehország egyik legértékesebb, legféltettebb műkincse.

Az üreghez, amelyet tavasszal fedeztek fel a régészek, egy titkos folyosó vezetett.

Feltárásában barlangkutatók is segítséget nyújtottak, mivel a folyosó csupán 60-szor 60 centiméteres.
A milevskói premontrei kolostor a legrégebbi ilyen létesítmény Dél-Csehországban. Az ereklyét a huszita háború (1419-1434) idején rejthették el, amikor a kolostor többször is fosztogatás áldozatául esett.
Dominik Duka prágai érsek szerint a lelet visszavezeti a kereszténységet a gyökereihez.

(Forrás: MTI)