Elpusztult a világ legidősebb, fogságban tartott pandája

panda, óriáspanda
Xin Xing, a 38-year-old and the world's oldest captive panda eats a cake at the panda house in Chongqing, China, 15 August 2020.
Vágólapra másolva!
Elpusztult Hszinhszing, a világ legidősebb, fogságban tartott nőstény pandája - írja a Daily Mail.
Vágólapra másolva!

38 éves és négy hónapos korában meghalt a világ legidősebb, fogságban tartott óriáspandája. Hszinhszing a csungkingi állatkertben élt Kínában, emberi években mérve körülbelül 114-130 éves lehetett.

Hszinhszing 1982-ben született a vadonban, Szecsuan tartományban. A nőstény állat egyéves korában került a csungkingi állatkertbe, ahol egy

150 pandából álló nagy pandacsalád matriarchája lett.

Kína-szerte és más országokban, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban is élnek utódai.

Hszinhszing idén augusztusban, a 38. születésnapján Forrás: Imaginechina via AFP/Zou Le/Zou Le

Ugyan december nyolcadikán pusztult el, de halálhírét csak két héttel később hozta nyilvánosságra a csungkingi állatkert.

Hszinhszing először október 21-én mutatott tüneteket: köhögött, csökkent az étvágya és aluszékony lett. Később légzési problémái is lettek, nehezen tudott talpra állni, puffadással és székrekedéssel is küzdött.

Hiába kapott orvosi segítséget, nem tudták meggyógyítani.

Az anatómiai és patológiai vizsgálat kiderítette, hogy idős kora és több szervének elégtelen működése miatt emésztési zavarai voltak, vérében nagymértékben csökkent a fehérjék szintje, és vérszegénységben szenvedett.

Fertőzés támadta meg a gyomrát és a tüdejét, s végül ez vezetett a halálához.

Korábban csak egy panda élt fogságban ilyen sokáig: Jia Jia is 38 éves volt, amikor elaltatták 2016-ban, hogy "ne szenvedjen tovább", miután hirtelen nagyon gyorsan megromlott az egészségi állapota.