A szennyezett levegő mintegy 30 százalékkal több embert ölt meg 2019-ben, mint 2017-ben Indiában - adta hírül a The Lancet című orvostudományi folyóirat.

Tavaly 1,67 millió ember halálát okozta a légszennyezés, ami az összes elhalálozás 18 százaléka. A 2017-ben folytatott hasonló kutatás szerint 1,24 millió ember vesztette életét akkor a levegő rossz minősége miatt, ez az összes elhalálozás 12,5 százalékát tette ki az országban.

Az elemzés szerint a légszennyezés krónikus  et (COPD), légzőszervi gyulladásokat, tüdőrákot, szívbetegséget, stroke-ot, születési rendellenességet, cukorbetegséget, szürkehályogot okozott az indiaiak körében. 

 

Légszennyezettség Új-DelhibenForrás: AFP/Xavier Galiana

A magas halálozási arány miatt az indiai GDP vesztesége elérte a 36,8 milliárd dollárt, a legnagyobb gazdasági veszteségeket Bihar és Uttar Pradesh államokban mutatták ki.
Bár a háztartások légszennyezettsége 64,2 százalékkal csökkent 1990 óta, a szállópor-szennyezés több mint kétszeresére nőtt - olvasható a folyóiratban.
India három legnagyobb városa, Újdelhi, Kolkata és Mumbai a világ húsz azon nagyvárosa között van, ahol a legnagyobb mértékű légszennyzzés a IQAir levegőminőségi technológiai vállalat kedden közzétett jelentése szerint.

(Forrás: MTI)