Dallammá változtatták a sarki fényt

aurora borealis, északi fény, sarki fény
Aurora borealis a svájci Matterhorn felett
Vágólapra másolva!
Egy biológus és zeneszerző hanggá változtatta az aurora borealist, létrehozva a művészet és a természet varázslatos összeolvadását. A dallam olyan, mint egy hipnotikus ropogás, amit egy mennyei kórus követ és amely lehet bálnák éneke, a békák kuruttyolása vagy épp egy madár csicsergése. Tényleg úgy hangzik, mint az égiek kórusa, mert ez a zaj maga az aurora borealis, tehát a sarki fény, déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett, időleges fényjelenség.
Vágólapra másolva!

Gyönyörű suttogó hangok vagy épp egy kórus

Az Északi-sarkvidéki égen megfigyelhető élénk, zöld fények elektromágneses hullámokat bocsátanak ki, amikor a napsugarak találkoznak a Föld mágneses mezőjével.

Ezeket azonban olyan hangokká lehet lefordítani, amelyeket egy kis szerkezet hallhatóvá tesz az emberi fül számára.

Ezeket a titokzatos, mindent elárasztó zajokat mutatták most be egy dokumentumfilmben, amely Karin Lehmkuhl Bodony biológust követi kutyaszánján, aki rögzítette ezeket a hangokat, amelyet később egy alaszkai zeneszerző, Matthew Burtner alakított valódi zenévé. A szakember a távoli alaszkai Galena faluban él és a tornácáról látja esténként a gyönyörű fényeket.

Aurora borealis a svájci Matterhorn felett Forrás: Goodfreephotos

Bodony tizenhat évvel ezelőtt azonban felfedezte, hogy képes a fények hangját rögzíteni egy nagyon alacsony frekvenciájú (VLF) vevőkészülék segítségével.

– árulta el a The Guardian online portálnak. – Van, amikor csak átlagos háttércsevegéshez hasonlatos, máskor recsegő hangokról van szó, amiket megint máskor nagyon visszafogottak lesznek; gyönyörű suttogó hangok vagy épp egy kórus, amely pontosan úgy hangzik, mintha a békák kuruttyolnának.

Hozzátette: ha mindig ugyanazokat a hangokat hallaná, akkor nem lenne annyira szórakoztató kimenni és hallgatni őket.

Nem feltétlenül csak éjszaka hallható

Ahhoz, hogy halljuk az északi fényt, legalább hat és fél kilométerre el kell távolodnunk az ember által keltett hangoktól és más elektromos forrásoktól, például az elektromos vezetékektől, hogy elkerüljük a VLF vevőkészülékekkel való interferenciát. A zeneszerző Matthew Burtner ezért leányával együtt a szabadban túrázott.

A sarki fényt szinte a nap bármely időszakában hallhatjuk Forrás: Kari Saari

– mutatott rá a szakember. – Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak éjszaka eshet meg, mert ilyenkor látjuk őket, de elképesztett az a tény, hogy nem kellett feltétlenül csak éjszaka kint lennünk.

Ez viszont azt jelenti, hogy bármikor elővehette a VLF felvevőt, és hallgatni az aurora borealist a felhőtakarón keresztül. Burtner megállapította, hogy

az eszközről készült felvételek nem voltak túl egyértelműek, ezért a hangok frekvenciáját és amplitúdóját egy kiváló minőségű szintetizátorra térképezte fel.

Ezután megváltoztathatta a hang hangszínét, és az északi fények máris "különböző hangszereken játszhattak". Burtner végül létrehozott egy hatperces darabot, amely reményei szerint kifejezi az emberek és a természeti világ közötti dialektikát.