Hatalmas lávató képződik az újra működő hawaii vulkán kráterében

A Kilauea legújabb kitörése
Vágólapra másolva!
Óránként egy méterrel emelkedik a lávató szintje a két év nyugalom után újra működő hawaii Kilauea vulkán katlanjában - közölte az Amerikai Földtani Szolgálat (USGS).
Vágólapra másolva!

A Hawaii-szigeten, a Hawaii Vulkán Nemzeti Parkban található tűzhányó vasárnap éjjel lett ismét aktív, azóta mintegy 10 millió köbméter megolvadt kőzet omlott a kráterbe, legalább két nyílásból - közölték szerdán az USGS tudósai. A szolgálat által végzett méréskor a lávató mélysége már elérte a 134 métert.

A tűzhányóból kiömlő kőzetolvadék nem fenyegeti a vulkán környezetét, a lávát teljes egészében felfogja a mély kráter. A Kilauea 2018-as kitöréskor 700 lakóházat tett tönkre a láva.

Noha lávaveszély nem áll fenn, a Hawaii Vulkánobszervatórium a vulkáni gázok esetleges magas szintjére, sziklahullásra és robbanásokra figyelmeztette a lakosságot. Az állam egészségügyi minisztérium arra kérte az embereket, hogy fogják vissza szabadban végzett tevékenységüket, ha vulkáni szmogot észlelnek.

A Kilauea legújabb kitörése Forrás: AFP/-

A Kilauea a világ egyik legaktívabb vulkánja, az elmúlt 100 évben mintegy 50 alkalommal tört ki, 1983 és 2018 között csaknem megszakítás nélkül működött.

A Nagy Szigetnek vagy Az orchideák szigetének is nevezett Hawaii-sziget Hawaii állam legdélibb és legnagyobb kiterjedésű szigete 10 450 négyzetkilométerrel.

(MTI/AP)