Különös „Csillagok háborúja” hangokat rögzítettek a víz alatt

Weddell-fóka
A Weddell-fóka élőhelye a déli sarkvidék parti vizeire korlátozódik, de a zajló jég határáig nem merészkedik el
Vágólapra másolva!
Csiripelnek, fütyülnek és trilláznak, pontosan úgy, mint a droidok. A tudósok ráadásul most hallottak először hasonlót és igencsak meglepődtek. A hangok nagyon úgy festenek, mintha a „vukik" szólnának, a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik kétlábú, értelmes faja, amely a Kashyyyk nevű bolygón él.
Vágólapra másolva!

A különös lények a jég alatt csicsergő, csacsogó robotoknak tűnnek, pedig nem azok. Az Antarktisz Weddell-fókái a vízben magányosak, a parton társasak.

– mondta Paul Czikó, az Oregoni Egyetem vendégprofesszora, a most publikált tanulmány vezető szerzője a LiveScience online tudományos portálnak. – Valóban úgy hangzik, mintha egy űrcsata közepébe csöppennénk a Csillagok háborújában, a lézersugarak és minden más közepette.

Hozzátette: idegennek vagy droidnak kell lenned, hogy meghallhasd őket, mert ezek a sci-fi hangok nem hallhatók az emberi fül számára.

A Weddell-fóka élőhelye a déli sarkvidék parti vizeire korlátozódik, de a zajló jég határáig nem merészkedik el Forrás: McMurdo Oceanographic Observatory

Cziko és munkatársai két éven át figyelték az Antarktisz fókáinak hangját egy speciális, víz alatti mikrofonnal és hallgatták a különös állatokat. Mint kiderült,

a faj a földfelszínen harmincnégy féle az emberi fül számára is hallható hangot képes kiadni, víz alatt pedig kilencféle ultrahangot azonosítottak a tudósok.

Ezek utóbbiak között találhatunk trillákat, a sípolást és furcsa csicsergéseket, amelyek néha több harmonizált hangból állnak. A kiadott hangok frekvenciája mind meghaladja a 21 kHz-et, 30 vagy akár 49,8 kHz is lehet.

Az állat ráadásul egyszerre több frekvenciájú hangot is képes kiadni és amikor több hangot harmonizál, akkor

a keletkező zaj meghaladhatja a 200 kHz-et, ami jóval a macskák, kutyák és néhány denevér hallási tartományát.

A kutatók még nem állapították meg ezeknek a hangoknak a pontos funkcióját, de azért vannak ötleteik.

Más fókafajokban egyelőre még nem figyelték meg ultrahangok kiadását Forrás: Pinterest

– magyarázta Paul Czikó. – Elméletileg lehet echolokáció, mivel ez a fókafaj akár 600 méter mélységbe is képes lemerülni vadászat közben, így ott, a sötétben ez a képesség hasznos lehet.

Ám egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ezek a fókák echolokációt alkalmaznának. Az ultrahangok kiadását ugyanis nem figyelték meg egyetlen más fókafajnál sem.

A kutatók eredményeiket a The Journal of Acoustical Society of America tudományos szaklapban publikálták.