Izgalmas felfedezésről számoltak be a tudósok: kék bálnák korábban ismeretlen populációjának énekét hallották az Indiai-óceánon. A szokatlan dallamot három, különböző víz alatti helyszínen rögzítették, amelyeket ráadásul 3500 kilométernyi óceán választ el egymástól.

Az egyedi éneket először 2017-ben rögzítették a kutatók Madagaszkár partjainál, majd ugyanezeket az unikális dallamokat később az Arab-tenger nyugati részén, Omán partjainál, valamint az Indiai-óceán középső részén található Chagos-szigetcsoport területén is azonosították. Ez azért is meglepő, mert a szakemberek korábban azt feltételezték, hogy ebben a régióban csak egyetlen kék bálna (Balaenoptera musculus) állomány található, amely saját, egyedi hívással kommunikál. Épp ezért feltételezték, hogy az ezen a területen talált fajtársak ugyanennek a populációnak a részét képezik. Ám az újonnan rögzített hangok mégsem teljesen egyeznek; inkább azt jelzik, hogy legalább két populáció élhet az óceánban, vagy elkülönülve, vagy részben átfedve egymás területét.

A kék bálna (Balneoptera musculus) a Föld legnagyobb testű állatfaja rendkívül nagy távolságokra vándorolForrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-51553381

Rendkívül figyelemre méltó esemény egy olyan bálna éneket találni az óriási adathalmazban, amely teljesen egyedi, amit még soha nem jelentettek és bizonyítottan kék bálnának tulajdonítható – mondta Salvatore Cerchio, az Afrikai Vízi Védelmi Alap Bálnaprogramjának igazgatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A kék bálna dalokon végzett vizsgálatok alapján azt gondoljuk, hogy létezik egy olyan populáció, amelyről 2017-ig senki sem tudott.

A szakemberek azonban nincsenek könnyű helyzetben, amikor egy távolról rögzített dallamot szeretnének társítani egyes bálnafajokhoz.

Mindenesetre a gondos összehasonlítás után a csapat megállapította, hogy a hangok „nem felelnek meg más, helyi bálnajelöltnek".

A kék bálna a 30 méteres hosszával és a 173 tonnás testtömegével a legnagyobb ismert állat, ami valaha is létezettForrás: AFP

Az énekek felépítése emlékeztet más, kék bálna énekekre, de alacsony frekvenciájú és rendszeresen elhelyezett ismétléseket hoz létre, ami mégis egyedi tulajdonságokat mutat – magyarázta Salvatore Cerchio. – Figyelembe véve az új ének akusztikai tulajdonságait, valamint a kék bálna dokumentált közvetlen közelségét az Ománból származó felvevőhöz, arra a következtetésre jutunk, hogy ezeket a hangokat szinte biztosan valamilyen kék bálna adta ki.

A kék bálnák a Föld legnagyobb ismert állata, amely valaha létezett. A tudósok szerint az új populációk felfedezése az állatok ipari mértékű mészárlásáról is szól. Az Omán partjainál felbukkant új faj talán a 20. század történelmi pusztításának felépülését is jelentheti. Ha ezt igazolják a későbbi vizsgálatok, akkor ennek a kis, veszélyeztetett populációnak kiemelt természetvédelmi intézkedésekre és védelemre van szüksége. Az Indiai-óceán más területein elhelyezett víz alatti mikrofonok szintén segítenek feltárni ennek az új populációnak a valódi tartományát és lehetséges vándorlási szokásait. A szakemberek csak így tudják biztosítani túlélésüket.

A tanulmány az Endangered Species Research tudományos szaklapban jelent meg.