Jóváhagyták a Pfizer/BioNtech-vakcina vészhelyzeti használatát

koronavírus
A Pfizer-BioNtech vizsgálja a vakcina hatásosságát a koronavírus mutáns változataival szemben
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását. Ez a vakcina az első, amely elnyerte a világszervezet jóváhagyását
Vágólapra másolva!

Kulcsfontosságú a széleskörű hozzáférés biztosítása

A Twitteren közzé tett bejelentés leszögezi: a pandémia elleni küzdelemben kulcsfontosságú, hogy a világon mindenki hozzáférhessen a vakcinákhoz.

A WHO jóváhagyta a Pfizer-BioNtech vakcina vészhelyzeti alkalmazását Forrás: AFP

A jóváhagyás egyúttal az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) is lehetővé teszi a vakcina beszerzését annak érdekében,

hogy a szervezet szétoszthassa azt a szükséget szenvedő országokban.

Mariangela Simao, a WHO főigazgató-helyettese közleményben méltatta a döntést, és az oltóanyag-ellátás bővítését sürgette.

A balassagyarmati Kenessey Albert kórház munkatársa megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját az intézet oltópontján 2020. december 31-én Forrás: MTI/Komka Péter

A világszervezet részéről leszögezték azt is, hogy mivel az oltóanyagot mínusz 60 és 90 fok közt kell tárolni szállítás közben, minden támogatást meg kívánnak adni a fejlődő országoknak a hatékony szállítási terv kidolgozásához.

Az Európai Bizottság is engedélyezte a vakcina forgalmazását

A WHO által létrehozott COVAX program régóta szorgalmazza a védőoltás méltányos elosztását, és fellép annak érdekében, hogy a kis és közepes jövedelmű országok egyenlően részesüljenek a koronavírus elleni vakcinákból.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináit tartalmazó szállítmányt viszik a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának speciális hűtőibe 2020. december 30-án Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az amerikai Pfizer és a német BioNtech védőoltását már több országban, köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában is jóváhagyták, az Európai Bizottság pedig december 21-én engedélyezte az oltóanyag forgalomba hozatalát. A Pfizer/BioNtech november 18-án azt közölte a világgal, hogy vakcinája hatékonysága 95 százalékos.

(Forrás: MTI/Reuters/AFP/EFE)