Egy évtizedes halászati tilalom lépett életbe az Ázsia leghosszabb folyójának számító Jangce főbb vizein pénteken.

A környezetvédelmi erőfeszítések lassan meghozzák az eredményt

A tilalmi időszakot ünnepélyes ceremóniával kezdték meg csütörtökön Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A Kína középső területeinek vizeit összegyűjtő Jangce Tibetből ered és Sanghajnál torkollik a Kelet-kínai-tengerbe.

A Jangce első kanyarulataForrás: Wikimedia Commons

A folyó mentén fekvő területeken az elmúlt években nagyobb hangsúlyt fektettek a Jangce védelmére.

Az erőfeszítések eredményeként a kelet-kínai Csianghszi tartomány egyik kutatóintézetének beszámolója szerint a folyóban 2020-ra megsokszorozódott a szardellafélék családjába tartozó Coilia nasus halfaj példányainak száma az előző évhez képest.

Csaknem a felével csökkent a folyam foszforszennyezettsége

A folyó középső szakaszánál fekvő Hunan tartományban 39 illegális kikötőhelyet számoltak fel az ökológiai környezet helyreállítása érdekében. A tartományban továbbá 1300 hektárnyi területen végeztek erdősítést a Jangce partjainál.

A kardorrú tok (Psephurus gladius) a Kína területén lévő Jangce és Sárga-folyó, illetve ezek mellékfolyóinak lakója voltForrás: Pinterest

A Hunan északkeleti részén található Tungting-tó környékén

a folyóvíz foszfortartalma 41 százalékkal csökkent 2019-re

a 2015-ös állapottal összevetve. A Jangce vízgyűjtője, egyben Kína legnagyobb édesvízi taván a vízminőség javulásának köszönhetően 2019-ben több mint 246 ezer telelő vízimadarat figyeltek meg, ami az elmúlt tíz év legmagasabb száma volt.

Kártalanítják a halászokat

A halászati tilalom bevezetésével egy időben a folyómenti régiók több intézkedéssel igyekeznek gondoskodni a halászok jólétéről - írja a Hszinhua. Hunanban a tartományi kormányzat több mint 16 ezer halásznak - vagyis a dolgozni kívánók több mint 97 százalékának - nyújtott segítséget a pályaváltásban.

Gyalogosok a Jangce folyó felett átívelő Vuhan hídonForrás: AFP/Hector Retamal

A vonatkozó feltételeknek megfelelő halászokat pedig bevonták a tartomány időskori társadalombiztosítási rendszerébe. A halászok számára továbbá

egy kompenzációs alapot hoznak létre,

amelyből egy erre kijelölt ügynökség értékelése alapján a munkájukhoz használt felszerelések - hajók, halászhálók - értékének megfelelően kártalanítják őket.

(Forrás: MTI)