Már csak 44 éve lenne vissza az amazóniai esőerdőknek?

Amazónia erdőirtás tűz
Smokes rise from a forest fire -set and controlled by locals for farming purposes- in the Tambopata region, southern Peruvian jungle on September 01, 2019. (Photo by Ernesto BENAVIDES / AFP)
Vágólapra másolva!
A gyorsan növekvő erőforrás-felhasználás és az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá váló tűzesetek miatt az amazóniai esőerdők jövője veszélybe került. A legújabb kutatások szerint az ott hemzsegő lenyűgöző élet egyre sivárabbá válik, de a legrosszabb forgatókönyvek az ott élők megélhetési esélyeit is egyre csekélyebbnek látják.
Vágólapra másolva!

Robert Toovey Walker, a floridai egyetem geológusa a minap publikálta tanulmányát az Enviroment: Science and Policy for Sustainable Developement szaklapban, amelyben áttekintette az amazóniai esőerdőkkel kapcsolatos, legújabb kutatásokat és komor következtetésre jutott. Miután a száraz évszakok egyre hosszabbá válnak, ez hamarosan már nem teszi lehetővé az esőerdők számára azt az öt éves, regenerálódási időszakot, amelyre a növényzetnek szüksége van az újjáéledésre.

Tűz az amazóniai esőerdőben Forrás: AFP/Ernesto Benavides

– mutatott rá Walker a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A tűzesetek száma októberre meghaladhatja a korábbi horrorisztikus jelenségeket: egy év alatt akár 50-55 százalékkal több erdő pusztulhat el Brazíliában.

A modellek az egymás után eldőlő dominókhoz hasonlóan azt prognosztizálják, hogy a déli területeken az erdők legalább 30-50 százaléka eltűnik, ami akár 40 százalékkal is csökkentheti az eső mennyiségét. Ez a trópusi erdőket nyílt erdővé vagy szavannává változtathatja.

Szaharai por Amazónia felett Forrás: NASA

– magyarázta a szakember. – Ám ha tovább pusztul az erdő, akkor a csapadék mennyisége is csökken, ami végül magát a „szivattyút" is roncsolja.

Hozzátette: ha ez a szörnyű forgatókönyv bekövetkezik, akkor számos növény- és állatfaj kihalhat, miközben eltűnik a vízbiztonság több mint 35 millió ember számára, akik ebben a régióban élnek.

Ők azok, akiknek nem csak a biodiverzitás vagy a környezet miatt kell aggódniuk, mert a következő étkezésük is veszélybe kerülhet.

A jelentés szerint ha üvegházgázok kibocsátásának szintje a század végéig magas marad, akkor Amazónia nagy része instabillá válhat és ki is száradhat. Az adatok szerint ezért a következő 44 év kritikus lehet.