A római hadsereg több tucat táborának hatalmas hálózatát fedezték fel a régészek Észak-Spanyolország hegyvidéki régiójában. A táborok rámutatnak, hogy milyen hatalmas vclt a római katonaság körülbelül 2000 évvel ezelőtt, amikor meghódították az Ibériai-félszigetet.

Összesen hatvanhat egykori római tábor hatalmas hálózatát fedezték fel az angliai kutatók Észak-Spanyolországban. A Geoscience tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint ezeket valószínűleg kiképzési célból és menedékhelyként építették.

Légifotók új római táborokról Spanyolország északi részén: A - Tortolondro, B - Quintanilla de Riofresno tábor (fekete nyilak) és római út (fehér nyilak)Forrás: romanarmy.eu

A táborok felfedik a spanyolországi római hódítás utolsó szakaszában a Kantábriai hegység bejáratánál tapasztalható intenzív római tevékenységet – mondta João Fonte, az angliai Exeteri Egyetem tájrégésze a LiveScience online tudományos portálnak.

A több tucatnyi tábor maradványait távérzékelési technológiák segítségével fedezték fel. A csapat elemezte a légi fényképeket és a műholdas képeket, köztük a Google Earth programot, 3D terepmodelleket készített a terepről, és drónok segítségével készített részletes térképeket a területről.

A legtöbb tábort ott találták, ahol a rómaiak később fontos városokat alapítottak.

A táborok mérete a kisebb, néhány négyzetméteres erődöktől a nagyobb, tizenöt hektáros erődítményekig terjed. A tudósok szerint ezek segíthetnek megmagyarázni, hogy a rómaiak miként jártak sikerrel 200 éven át tartó harcukban az Ibériai-félsziget meghódítása során.

Római legionárius hagyományőrzők korhű felszerelésbenForrás: Petrov

A táborokban elhelyezett katonák nagy száma ugyanis azt jelenthette, hogy különböző irányokból könnyedén megtámadhatták a helyi lakosokat.
A római hadsereg akkor hozta létre ezeket az ideiglenes településeket, amikor ellenséges területeken kellett áthaladniuk, vagy amikor az állandó bázisaik körül hajtottak végre hadi gyakorlatokat és műveleteket– magyarázta Fonte. – Stratégiai szempontból olyan helyzetre építették őket, hogy segítse a katonákat a hideg téli hónapokban; anélkül tudtak mozogni, hogy el kellett volna hagyniuk az állásaikat.

A véres római hódítás egyik nagy célja az volt, hogy a rómaiak hozzáférjenek a környéken található természeti erőforrásokhoz, többek között az ónhoz és az aranyhoz.