A koronavírus Nagy-Britanniában és a Dél-afrikai Köztársaságban nemrég feltűnt és a korábbiaknál jóval erőteljesebb fertőzési képességgel bíró két új variánsának egyik kulcsmutációja ellen is hatékony lehet a BioNTech és a Pfizer cégek oltóanyaga - derült ki a csütörtökön közzétett előzetes adatokból.

A Pfizer és a Texasi Egyetem egészségtudományi központjának szakemberei által végzett vizsgálatok eredményei szerint a vakcina valószínűleg 95 százalékban hatékony az új koronavírus-variánsokkal szemben.

Semlegesíti a mutációt

A kutatók a BioNTech/Pfizer-oltóanyaggal már beoltott 20 pácienstől származó vérmintákon végeztek laboratóriumi vizsgálatokat, amelyek szerint a vakcina hatékonyan semlegesíti a vírus tüskefehérjéjének úgynevezett N501Y mutációját, amely az erőteljesebb fertőzőképességéért felelős.

A koronavírus két új variánsának egyik kulcsmutációja ellen is hatékony Pfizer-BioNTech vakcinaForrás: AFP

A tanulmány, amelyet egyelőre nem közöltek tudományos folyóiratban, és független szakértők sem vizsgálták felül, ugyanakkor csak korlátozott eredményekkel szolgál, mivel a szakemberek nem vizsgálták az új vírusváltozatok összes mutációját.

Hat hét alatt módosítható a vakcina

Phil Dormitzer, a Pfizer egyik vezető kutatója szerint a mostanival együtt 

eddig összesen 16 mutációval szemben tesztelték sikerrel a vakcinát,  ám ez nem jelenti, hogy a 17. mutáció nem lesz problémás.

A szakemberek a mostanihoz hasonló vizsgálatokat fognak végezni a brit és a dél-afrikai variánsok más mutációival szemben is, és remények szerint heteken belül új adatokkal tudnak szolgálni.

Mind a Pfizer, mind a Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája szükség esetén rövid időn belül - mindössze hat hét alatt - módosítható, hogy hatékony legyen az új mutációkkal szemben.