Erőteljesen megváltoztathatja az Antarktisz növény- és állatvilágát a következő évtizedekben a klímaváltozás. A sarkvidéki vizek felmelegedésével a mérsékeltebb régiókban élő fajok vándorolhatnak be a területre, ami kezdetben növeli a faji sokszínűséget, más fajok azonban idővel eltűnhetnek.

Több hidegkedvelő faj is eltűnhet

A németországi Bremerhavenben lévő Alfred Wegener Intézet (AWI) vezette AnT-ERA nemzetközi kutatási projekt kutatói jutottak erre az eredményre. A szakértők az elmúlt tíz évben született több száz, az Antarktiszról szóló tudományos cikket elemeztek ki és foglaltak össze. Eredményeikről a Biological Reviews című lapban számoltak be.

Az antarktiszi régióban is csökken a tengeri jég mennyiségeForrás: AFP/Chilean Antarctic Institute

A következő évtizedekben az antarktiszi nyár során erőteljes zöldülésnek indulhat a régió a mohák és zuzmók megjelenése miatt.

A folyamatos melegedés ugyanakkor problémát jelent a szélsőségesen alacsony hőmérséklethez szokott fajok számára.

 

A felmelegedés próblémát jelenthet számos hidegkedvelő faj számáraForrás: robertharding/Laura Grier/Laura Grier

"Arra számítunk, hogy az ilyen fajok az Antarktisz utolsó megmaradt nagyon hideg területeire vonulnak vissza. Ez azt is jelenti, hogy ezeket a régiókat védelem alá kell helyezni a fajok megőrzése érdekében" - mondta Julian Gutt, az AWI projektvezetője.

A jégolvadás miatt megnő a tengeri algák mennyisége

A tengerjég csökkenésének hatására az Antarktisz vizeiben erőteljesebbé válik az algák növekedésének mértéke is. Becslések szerint az algák 25 százalékkal több szén-dioxidot vehetnek fel a légkörből,

ha a terület vizei a jövőben teljesen jégmentesek maradnak a nyár folyamán.

 

Éjszaka az Antarktiszon (illusztráció).Forrás: Adobe Stock

Általánosító kijelentéseket azonban nem lehet tenni a szakértők szerint. "Az általunk elemzett publikációk világossá teszik, hogy a helyzet geográfiailag nagyon különbözően alakul" - mondta Gutt.

A szakértők azzal számolnak, hogy az évszázad végéig az antarktiszi vizek tovább savasodnak, ezért nem kérdés, hogy elsősorban azok az élőlények lesznek bajban, amelyek meszes héjat választanak ki.

(Forrás: MTI/dpa)