A biológiai sokféleség és az ökoszisztémák megóvásáról tárgyaltak a világ vezetői hétfőn Párizsban, a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozón.

A nagyrészt online zajló rendezvény résztvevői között volt mások mellett Angela Merkel német kancellár, Boris Johnson brit miniszterelnök, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és számos nemzetközi szervezet vezetője.

A biológiai sokféleség és az ökoszisztémák megóvása mellett a világjárványok megakadályozása állt az idei konferencia középpontjában. Utóbbit a fajok védelmével együtt tárgyalták a résztvevők: az ökoszisztémák elpusztításával és a természetes élőhelyekre való behatolással a korábban egymástól elszigetelten élő állatfajok érintkezésbe kerülnek egymással, növelve a betegségek állatról emberre átterjedésének kockázatát.

IllusztrációForrás: Pintetest

A találkozó témái között szerepelt a Szahara terjeszkedésének megállítására, valamint az aszályok és az éhínség problémájának kezelésére indított Nagy Zöld Fal projekt, amelyre a fejlesztési bankok és donorállamok 14,32 milliárd dollárt ajánlottak fel a következő négy évre.

A Nagy Zöld Fal az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig húzódó nyolcezer kilométer hosszú sáv lesz, ahol fás, cserjés és füves térségeket telepítenek fenntartható ökológiai rendszerek megteremtése érdekében. Ez 100 millió hektárnyi terület helyreállítását, tízmillió munkahely teremtését és 250 millió tonna szén befogását jelenti.

A konferencián a konkrét intézkedések mellett a résztvevők elkötelezték magukat a bolygó biológiai sokféleségének megóvására és helyreállítására.