Azok a vakcinák, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett: biztonságosak - hangsúlyozta Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában. A szakember ugyanakkor jelezte: a maszk viselésére addig szükség lesz, "amíg a nyájimmunitást el nem érjük".

A Pfizer érzékenyebb, a Moderna valamivel ellenállóbb

A koronavírus elleni oltóanyagok közül kedden Magyarországra is érkezett Pfizer- és Moderna-vakcinákról azt mondta: hatóanyaguk lényegében ugyanaz, egyéb összetevőikben, a konzerváló, stabilizáló szerekben különböznek.

A WHO jóváhagyta a Pfizer-BioNtech vakcina vészhelyzeti alkalmazásátForrás: AFP

Ez az oka, hogy a Pfizer érzékenyebb, a Moderna viszont valamivel ellenállóbb,

utóbbi csak mínusz 20 Celsius-fokos hűtést igényel.

Másik különbség, hogy a Pfizer oltását három, a Modernáét négy után kell megismételni. Ugyanakkor mindkettő a második oltás után körülbelül egy héttel ad védelmet - tette hozzá.

Fontos, hogy meglegyen a 60-70 százalékos átoltottság

Rusvai Miklós kiemelte: az oltóanyagok minden esetben a betegség kialakulása és súlyos - akár halállal végződő - lefolyása ellen védenek. A fertőzéstől nem véd minden esetben százszázalékosan. Azt mondta: a fertőzés bejuthat a légutakba,

de a beoltott embereknél - a nem beoltottakhoz képest - töredéke a vírustermelés,

így a fertőzés továbbadásának lehetősége is alacsonyabb.

Forrás: AFP/Joseph Prezioso

A víruskutató szerint fontos, hogy meglegyen a 60-70 százalékos átoltottság, emellett nyáron a száraz meleg idő is csökkenheti a vírus a terjedést. Ezzel együtt Rusvai Miklós felhívta a figyelmet, hogy a maszk viselésére addig szükség lesz, "amíg a nyájimmunitást el nem érjük".

A nyájimmunitás elérésééig indokolt a védőmaszk viseléseForrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Stringer

Reményei szerint ősszel már nem lesz rá szükség. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a maszk védelmet jelent a légzőszervi betegségek, az influenza ellen is, így ősszel, télen is ajánlott lehet a viselése.

(Forrás: MTI)