Egyre gyorsabban forog a Föld, állapították meg kutatók. Egyelőre nem tudni, mi van a jelenség hátterében – írja a Phys.org tudományos portál.

Közismert, hogy a Föld 24 óra, vagyis 86 400 szekundum alatt fordul meg tengelye körül. Ez azonban nem teljesen igaz, a bolygó forgási sebessége különböző tényezők (például a Hold gravitációs hatása, a bolygó olvadt vasmagja... stb.) miatt időnként változik. Ez a változás alig észrevehető, csupán precíz műszerek – úgynevezett atomórák – képesek kimutatni. Hogy az időmérés ne váljon emiatt kaotikussá, a tudósok bevezették a szökőmásodperc fogalmát.

Az elmúlt évtizedekben a Föld forgását az enyhe lassulás jellemezte, ám 2020 ebben is rendhagyó volt.

Július 19. megdöntötte a legrövidebb nap rekordját, egészen pontosan 1,4602 milliszekundummal volt rövidebb az átlagos, 24 órás napnál.

A jelenség miatt a szakértők szerint elképzelhető, hogy 2021-ben negatív szökőmásodpercet kell bevezetni, ami példa nélküli lenne.

Forrás: SKU

Hogy a Föld forgása mitől gyorsul, egyelőre rejtély. Az egyik magyarázat szerint a gleccserek és nagyobb hótömegek olvadása van hatással a forgási sebességre, de a Hold vonzása és a hegységek eróziója is okozhatja a szokatlan változást.