A festői vízesések Kamcsatka legkedveltebb turisztikai látványosságai, amelyek pont olyanok, mint műemlékek a természetben. A negyven méter magas Vilyuchinsky-vízesés minden télen megfagy és turisták százait vonzza a fogcsikorgató hideg ellenére a helyszínre. A megdöbbentő látványosság most azonban egyszerűen összeomlott.

Ezt a hihetetlen földet gyakran egy másik bolygónak is nevezik, és nem véletlenül. A lenyűgöző tájak és az érintetlen természet valóban mesés élményekkel ajándékozza meg az ide látogatókat. A dolgot még inkább izgalmassá teszi, hogy az 1990-es évig Kamcsatka elzárt területnek számított, így a természeti kincseit is viszonylagos épségben tudta megőrizni az utókor számára.

A Vilyuchinsky-vízesés minden télen teljesen megfagy és szokatlan formákban tündököl: sokan ezért nevezik a „cár jégcsapjának", amit a turisták a szélsőséges hideg ellenére is imádnak.

A Vilyuchinsky-vízesés az összeomlás utánForrás: Lidia Pazynina

A leírások szerint pont úgy fest, mint egy „hatalmas, fagyott jégcsap, amely hófehér és kék árnyalatokban csillog".A Siberian Times beszámolója szerint most azonban egy turista meghalt, hárman pedig súlyos sérülésekkel kerültek kórházba, miután a minap a hatalmas vízesés egyszerűen összeomlott.
A negyven méter magas jégtorony hirtelen összeomlott, és a jégtakaró négy órán át csapdába ejtette a négy turistát – írta a lap, amely szerint aznap több tucat látogató gyönyörködött a hatalmas természeti képződményben.

Az orosz Vészhelyzeti Minisztérium közleménye szerint több mint negyven mentőhelikopter érkezett a helyszínre, hogy kiszabadítsa a csapdába esett turistákat, ám egy áldozatot így sem tudtak megmenteni. A többieket, köztük egy tizenéves fiút, súlyos sérülésekkel azonnal kórházba szállítottak.

Négy turistát kellett kimenekíteni a jég fogságábólForrás: Russian Emergency Situations Ministry

A félszigeten mintegy 160 vulkán található és ezek közül 29 még mindig aktív. 

A könyörtelen hófúvások és a meleg gejzírek között világos a kontraszt: itt található a világ egyik legnagyobb gejzírmezője, amely a tudósok szerint az instabil mikroklíma és a természeti viszonyok miatt „anomális területnek" tekinthető.

A Vilyuchinsky-hoz hasonló vízeséseket a gleccserek olvadása hozza létre, ám azt jelenleg még a szakemberek sem tudták megmondani, hogy mi okozhatta a „cár jégcsapjának" drámai összeomlását.

A kutatók arra gyanakodnak, hogy egy közeli vulkán lavinája miatt jégtömb szabadulhatott fel, ám ezt a hipotézist még nem sikerült megfejteni, ezért folytatják a vizsgálatot.