A kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú újabb két embrióját sikerült létrehoznia decemberben egy nemzetközi kutatócsoportnak. Az alfajnak már csak két képviselője él, mindkettő nőstény.

A petesejteket december 13-án gyűjtötték be a kenyai Ol Pejeta rezervátumban élő két utolsó nősténytől, a csehországi Dvur Králové-i állatkert tulajdonában lévő Najintól és Fatutól.

Fatu és anyja Najin a kenyai Ol Pejeta rezervátumbanForrás: https://phys.org/news/2019-09-scientists-embryos-northern-white-rhinos.html

A petesejteket a cremonai Avantea laboratóriumba szállították, ahol megtermékenyítették őket a két utolsó hím, a 2018-ban elpusztult Sudan és a már korábban elpusztult Suni lefagyasztott spermájával.

Tucatnyi embrióra lenne szükség

A Dvur Králové-i állatkert szakértője, Jan Stejskal szerint a mostaniakkal együtt immár öt életképes, lefagyasztott embrióval rendelkeznek a kutatók.

Az alfaj megmentéséhez ugyanakkor embriók tucatjaira lenne szükség. 

A tervek szerint az embriókat a legközelebbi rokon alfaj, a déli szélesszájú orrszarvú fiatal nőstényeibe fogják beültetni. A még megmaradt két utolsó északi szélesszájú nőstény ugyanis már túl öreg a vemhességhez.

A projektet tavaly áprilisban fel kellett függeszteni a koronavírus-járvány utazási korlátozásai miatt, ám augusztusban már egy újabb petesejtlevétellel folytatódtak a munkálatok. A nyár végi petesejtbegyűjtés azonban nem volt sikeres, egyetlen embriót sem sikerült létrehozni.

2018-ban pusztult el az utolsó hím

A program új szakaszának kezdetét jelenti, hogy egy hím déli szélesszájú orrszarvú érkezett az Ol Pejeta rezervátumba. Azt várják, hogy viselkedésével jelezze a szakembereknek, amikor a legmegfelelőbb az idő az embriók beültetéséhez a dajkaállatokba. A nőstényekkel való összeengedést megelőzően a hímet ivartalanítani fogják.

Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben a csehországi állatkertből kerültek Kenyába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik. Vemhesség azonban nem jött létre, Suni 2014-es, az alfaj utolsó hímje, Sudan 2018-as halála előtt spermájukat lefagyasztották.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens keleti és középső részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. Az évtizedekig tartó orvvadászat súlyosan megtizedelte a populációt.